• 100 ROKOV ČESKOSLOVENSKA
          • 100 ROKOV ČESKOSLOVENSKA

          • 28. októbra 2018 sme si pripomenuli 100 rokov od vzniku prvej československej republiky. Slovenský národ sa k prvej republike prihlásil 30. októbra 1918 Deklaráciou slovenského národa (Martinská deklarácia). História spoločného štátu bola prerušená druhou svetovou vojnou. Po jej skončení sa v roku 1945 opäť obnovila československá republika. Existovala pod rôznymi názvami až do 31. decembra 1992, kedy sa prijal ústavný zákon o zániku spoločného štátu. Od 1. januára 1993 existuje samostatná Slovenská republika a Česká republika. Predmetová komisia dejepisu pripravila vo vestibule školy výstavu k 100. výročiu vzniku ČSR. Výstava je zameraná najmä na školstvo. Žiaci si môžu pozrieť peniaze (bankovky a mince), učebnice, predmety a kroniky z pionierskej organizácie, učebné pomôcky, rôzne druhy vysvedčení, dokumenty o štúdiu na učiteľských ústavoch,  staré triedne knihy, triedne výkazy, audiovizuálne techniku (kotúčové magnetofóny, premietačku filmov, medirexy na diafilmy, meotar, gramofón, premietačku Practiku na diafilmy, staré glóbusy, prvý československý PC pre žiakov PMD- 85-2A a iné. Žiaci sa môžu zoznámiť s históriou vzniku ČSR, s významnými osobnosťami (T. G. Masaryk, M. R. Štefánik, E. Beneš). Vystavené sú aj najznámejšie dokumenty vzniku Pittsburská dohoda, Washingtonská deklarácia, Deklarácia slovenského národa. Táto výstava  žiakom zážitkovým učením približuje spoločný život dvoch jazykovo i kultúrne najbližších národov na svete.

        • Výstavka výrobkov z jesenných plodov
          • Výstavka výrobkov z jesenných plodov

          • Jeseň je plná  farieb a vône  dozrievajúcich plodov. Kúsok tejto krásy sme si preniesli aj do priestorov našej základnej školy. Aj tento školský rok  sa uskutočnila už tradičná výstavka výrobkov z jesenných plodov.  Zapojili sa do nej žiaci 1. stupňa a so svojimi rodičmi vytvorili veľmi pekné a originálne výrobky, ktoré potešili oko nejedného návštevníka. Ďakujeme všetkým rodičom, ktorí podporili svoje deti. Originálne nápady si môžete pozrieť vo fotoalbume.                    

            Triedne učiteľky

        • DEŇ JABLKA 2018
          • DEŇ JABLKA 2018

          • V októbri, počas medzinárodného dňa jabĺk, žiaci prvého stupňa zistili, že jablko je chutné a zdravé, ale sa aj dozvedeli zaujímavosť o ktorej hovorí legenda, že jablko spadlo zo stromu na Issaca Newtona a on potom objavil gravitáciu. Naši žiaci maľovali jablká, riešili rôzne úlohy a zažitkovým učením strávili v škole pekné chvíle.

        • Európsky týždeň športu 23.- 30.9.2018
          • Európsky týždeň športu 23.- 30.9.2018

          • V rámci Európskeho týždňa športu, ktorého koordinátorom na Slovensku je Národné športové centrum, sa aj naša škola zapojila do tohto projektu a zrealizovala deň športových podujatí. Už štvrtý ročník má za úlohu ukázať, že šport je zábava, má nabádať k pohybu a zdravému životnému štýlu po celý rok v duchu kampane #BeActive. Žiaci ročníkov 1.- 4. uskutočnili vychádzku do blízkej prírody, loptové a štafetové hry, prekonávanie prírodných prekážok a 5.-9. ročník - futbal, turistika, cykloturistika po ripnianskom okolí.

        • BIELA PASTELKA 2018
          • BIELA PASTELKA 2018

          • Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Túto zbierku od roku 2002 organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska(ÚNSS)  Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku.

            Naša škola sa už tradične zapojila  do tejto zbierky. Hlavným dňom verejnej zbierky bol 21. september 2018. Počas tejto zbierky sa  vyzbieralo 181,82-, €, ktoré sme odovzdali Krajskému stredisku ÚNSS v Nitre.  

            Adela Vinczeová, ambasádorka Bielej pastelky 2018: „Nevidím to až tak čierno. Vďaka vám!“

            Ďakujeme všetkým, ktorí prispeli.

          • Otvorená škola OSF

          • Nadácia otvorenej spoločnosti (OSF) zorganizovala pre žiakov zapojených škôl trojdňové školenie v penzióne Motýľ, Liptovská Teplá. Konalo sa v dňoch 6.9. -8.9 2018, z našej školy sa ho zúčastnili žiaci Sára Mikulášová (VIII.B), Daniel Repka (VIII.A) a koordinátorka Ľ. Mazáková. Boli to tri dni zaujímavých aktivít, workshopov, prezentácií, hier a vzájomného spoznávania sa. Na záver si žiaci škôl premysleli a predstavili akčné plány na tento školský rok, v našom prípade založiť Žiacku školskú radu (ŽŠR), aby mohli žiaci lepšie participovať na živote školy.                                                

            Ľ.M.

          • OTVORENÁ ŠKOLA - Podpora demokratického prostredia na školách

          • V školskom roku 2017/2018 naša škola spolupracovala s Nadáciou otvorenej spoločnosti, ktorá realizuje program Otvorené školy. Do pilotného ročníka programu bolo zapojených  osem škôl z celého Slovenska a v našej škole sa ho zúčastnili žiaci siedmeho ročníka. Jeho cieľom bolo podporiť demokratické prostredie na školách a výchovu k občianstvu prostredníctvom rovesníckeho vzdelávania. Program Otvorené školy realizovali  vyškolení dobrovoľníci. Stretnutia sa konali raz za mesiac a trvali 90 minút. Tieto stretnutia boli uskutočňované formou workshopov s dobrovoľníkom. Žiaci mali vďaka tomuto programu možnosť doplniť svoje vedomosti, ktoré sa týkajú demokratickej spoločnosti a v praxi si vyskúšať ako taká demokratická spoločnosť funguje. Na každom workshope sa venovali inej téme a sústreďovali sa na skupinovú prácu. Hlavné témy workshopov boli: ideálna škola, ideálny štát, spolupráca, demokracia vs. represia, žiacka školská rada a ďalšie. Tohtoročné workshopy boli ukončené vyplnením dotazníkov, ktoré poskytnú spätnú väzbu nadácii k zlepšovaniu programu.

             

        • 4. slovensko-poľská mládežnícka výmena
          • 4. slovensko-poľská mládežnícka výmena

          •             V dňoch 20. – 25. mája 2018 navštívili našu školu žiaci Zespól Szkól w Dabrowie.  Už druhýkrát u nás a celkovo štvrtýkrát prebehla táto výmena medzi školami a žiakmi. Tentokrát sa zúčastnili výmeny žiaci ôsmych ročníkov.   Je fajn, že máme možnosť spoznať sa navzájom, vymeniť si skúsenosti, spoznať školský systém, tradície, zvyky, kultúru a nájsť si nových kamarátov z inej krajiny.

                       Aj počas tejto akcie bolo naším cieľom ukázať niečo z nášho malého a krásneho Slovenska a tiež predstaviť im život našej školy. V prvý deň sme mali spoločnú hodinu anglického jazyka a zoznámili sa navzájom. Následne na tvorivej dielni si žiaci vyskúšali výrobu misiek z papiera a navštívili sme knižnicu Oponiana v Oponiciach. Večer si zmerali navzájom sily v rôznych športových disciplínach. Druhý deň sme strávili v Bojniciach, prezreli sme si zámok, Prepoštskú jaskyňu a zoo.  Tretí deň sme navštívili jaskyňu Driny, Atómovú elektráreň v Jaslovských Bohuniciach, kde si mohli vyskúšať interaktívne aktivity a zistiť, ako elektráreň funguje. V tento deň sme tak isto mali možnosť prezrieť si Trnavu, náš slovenský Rím. Štvrtý deň sme si pozreli pamiatky v Nitre. Večer sa konala rozlúčková tanečná párty pod vedením tancmajstra pána Tomana.                      

                        Veríme, že táto spolupráca bude pretrvávať i naďalej, aby aj žiaci ostatných ročníkov mali možnosť spoznávať krajinu našich priateľov. Chceme poďakovať Obci Veľké Ripňany, pánu starostovi, organizátorom, sponzorom a všetkým, ktorí akokoľvek pomohli s prípravami a podporili túto školskú akciu.

        • SVETOVÝ DEŇ MLIEKA
          • SVETOVÝ DEŇ MLIEKA

          • Každoročne tretí májový utorok sa oslavuje Svetový deň mlieka. V tomto roku pripadol na 15. mája. Poukázať na význam mlieka  a zdôrazniť jeho mimoriadny význam vo výžive človeka sa rozhodli lekári už dávno. Tento deň je dobrou príležitosťou vyzdvihnúť mlieko nielen ako zdraviu prospešné, ale tiež ako každodennú súčasť života. Aj na našej škole sme si tento deň pripomenuli rozhlasovou reláciou a triedy si pripravili zážitkové aktivity na túto tému. Zavítali sme na farmu prostredníctvom  CD Cesta mlieka, ktorým nás sprevádzala kravička Elička ,dozvedeli sme sa o tom, prečo máme piť mlieko, zhotovovali sme kravičky z papiera, pripravili sme výstavku obalov mliečnych výrobkov, otestovali sme sa, čo sme si zapamätali. Na záver sme si pripili – akože ináč – pohárom mlieka!

        • TÝŽDEŇ HLASNÉHO ČÍTANIA
          • TÝŽDEŇ HLASNÉHO ČÍTANIA

          • Čítanie je pre všetkých z nás v živote  veľmi dôležité. Každoročne je na 1. stupni v mesiaci  apríli  venovaný jeden týždeň aktivite Týždeň hlasného čítania. Tento rok  sme sa tiež zapojili všetky triedy a mali sme pripravené úlohy na tému „ Na farmárskom trhu.“ Počas tohto týždňa sme si spoločne v triede alebo v rodinách deti spolu s rodičmi  čítali na pokračovanie knihu, ktorú  si žiaci vybrali. Každý deň plnili úlohy, za ktoré dostali indície na rozlúštenie  hádanky. Všetci žiaci, čo  sa do hry zapojili získali za ich  splnenie  certifikát. Okrem toho sa dozvedeli  veľa nových informácií o zdravej výžive, zelenine, vitamínoch  a správnom stravovaní. 

          • PLAVECKÝ VÝCVIK

          • Plavecký výcvik   sa uskutočnil v dňoch 16.4. – 20.4. 2018  v Topoľčanoch . Absolvovalo ho 52

            detí – 40 žiakov 1. -4. roč. a 12 detí z materskej školy.

            Po príchode na plaváreň boli deti rozdelené do skupín   - skupina začiatočníkov – základný

            plavecký výcvik a skupina plavcov – zdokonaľovací plavecký výcvik.

            Každá skupina bola oboznámená s technikou plávania. Skupina začiatočníkov sa najskôr

            venovala rôznym hrám s vodou -  prekonanie strachu z vody ,  skupina  plavcov sa

            zdokonaľovala  v plaveckých štýloch, ktoré už ovládali a spoznávala techniku náročnejších

            plaveckých disciplín. Všetky deti sa síce nenaučili plávať , ale základy pre ďalšie  zdokonaľo-

            vanie plávania získali – aspoň čiastočne.

            Na záver plaveckého výcviku získali DIPLOM – podľa toho, koľko metrov dokázali preplávať.

            Plavecký výcvik určite  obohatil detské zážitky .

                                                                                                                        Mgr. Oľga Fallová

          • Poznaj a chráň 2018

          • Biologická olympiáda, kat. E - odbornosť BOTANIKA

            Dňa 11.4.2018 sa konalo okresné kolo biologickej olympiády v Topoľčanoch na ZŠ sv. Don Bosca. Z našej školy sa zúčastnili dve žiačky, ktoré získali tieto miesta: Daniela Rybanská - 2. miesto( a postup do krajského kola) a Alexandra Novosadová - 4. miesto.

            Dňa 9.5.2018 sme sa zúčastnili krajského kola v Nitre, kde sa Daniela Rybanská umiestnila na 8. mieste.

            Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy!

                                                                                                       Ing. M. Chotárová

          • Veľký úspech

          • Dňa 12.4.2018 sa na Gymnáziu J. Kráľa v Zlatých Moravciach konalo krajské kolo Geografickej olympiády. Naša žiačka B. Gallová, IX.A sa jej zúčastnila po štvrtý krát a získala 1. miesto. Držíme jej palce v celoslovenskom kole, ktoré sa bude konať v Bratislave, dňa 18.- 19.5.2018.

            Zúčastnila sa v Bratislave celoslovenského kola, kde patrila medzi úspešných riešiteľov.

        • 13. apríl - Deň narcisov
          • 13. apríl - Deň narcisov

          • Zmeňme spolu piatok 13. na lepší deň, Deň narcisov. V piatok 13. apríla 2018 celé Slovensko už  22 krát vyjadrí solidárnosť s ľuďmi, ktorí trpia ťažkou chorobou akou rakovina je. Prispením financií a nosením tohto kvetu vyjadrujeme, že spolucítime s ľuďmi, ktorí trpia ťažkou chorobou. Ďakujeme všetkým, ktorí finančne podporíte tento deň. Vďaka za Váš čas, ochotu a štedrosť. Aj Vašim pričinením sa môže pomôcť onkologickým pacientom a ich rodinám.

                  Žiaci a žiačky  /39 dobrovoľníkov/ zo ZŠ s MŠ Veľké Ripňany sa budú podieľať na finančnej zbierke v obciach  Biskupová,  Merašice, Lužany, Malé Ripňany, Veľké Ripňany, Behynce a na základnej škole Veľké Ripňany. Oblečené budú mať tyrkysovo-modré  tričko s číslom identifikátora dobrovoľníka, pokladničky sú žlté s modrou potlačou .

             

            DEŇ NARCISOV    /13.4.2018/  žiaci –dobrovoľníci   

             

                                                      /Výnos zbierky/

             

            Biskupová :         Soňa Klostermanová., Timea Kupcová, Marta Valková     60,71

             

            Merašice :           Jakub Fallis, Sabína Tomovičová, Viktória Farmandinová     256,68

             

            Lužany :              Martin Gerši, Vanesa Kluková, Nikola Laciková   96,20

             

            Behynce :            Viktória Javorová, Martin Semanco, Nina Vlasáková       123,80

             

            Malé Ripňany  :   Michal Holienčin, Daniela Rybanská, Denisa Rybanská     121,22

             

                                         Andrea Dršková ,  Šimon Novosad , Viktória Švecová           156,25

             

            Veľké Ripňany : I. Škola       190,59

                            

                                        II. Samuel Frťala,Nina Summerová, Laura Rebryová           88,30

             

                                        III. Matej Kellner, Vanessa Mozolová, Sabína Leczová         89,66

             

                                        IV. Simon Glos, Timotej Pánik, Veronika Dominová          123,42

             

                                        V. Bianka Pániková, Simon Nehéz, Sabína Ozimáková          104,02

             

                .                       VI. Dominika Radosová, Alexandra Frťalová, Sára Mikulášová       155,05

             

                                        VII.Lucia Hlavenková, Mária Lendelová,Viktória Jakubičková 104,90

                                        

                                        VIII.Barbora Gallová, Natália Masarovičová,Silvia Blahová   60,03

             

                                   Spolu: 1730,83 EUR 

             

                                       Ď a k u j e m e

          • Vybíjaná

          • Dňa 10.4.2018 sa žiačky 6.A a 6.B zúčastnili obvodného kola súťaže vo vybíjanej v Ludaniciach. Obsadili 1. miesto a postupujú do okresného kola. Za reprezentáciu školy ďakujeme žiačkam: S. Borbélyovej, L. Tomovičovej, N. Košeckej, P. Lendelovej, K. Šlosárikovej, V. Švecovej, N. Vlasákovej, K. Bobulovej, N. Masarovičovej, S. Janičovej.

            Prajeme veľa úspechov v okresnom kole.

          • Veľké finále

          • Po skvelom 1. mieste v krajskom kole Olympiády zo SJL žiačka našej školy Barbora Gallová, úspešne reprezentovala celý Nitriansky kraj v Bratislave. Dňa 5. - 6.4. 2018 na celoštátnom kole v Bratislave sa stretli najlepší žiaci z celého Slovenska. Medzi nimi nechýbala ani naša Barborka, ktorá sa umiestnila na peknom 4. mieste. Gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy a celého Nitrianskeho kraja.

             

          • Renesancia

          • Historicko - umelecká spoločnosť BOJNÍK  nám predstavila podujatie na tému - Renesancia

          • Zápis do 1.ročníka

          • Zápis do 1. ročnika pre školský rok 2018/2019

            Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Veľké Ripňany v zmysle VZN č. 3/2017 o mieste a čase zápisu do 1. ročníka  obce V. Ripňany oznamuje, že zápis žiakov do l. ročníka ZŠ pre školský rok 2018/2019 sa uskutoční v dňoch  17. a 18.  apríla 2018 ( utorok, streda),   v čase od 13,30 hod. – 17,00 hod. v budove školy.

            Zápis sa uskutočňuje na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu dieťaťa. 

            Tlačivá:

            Žiadosť zákonného zástupcu dieťaťa o zápis na povinnú školskú docházku,  žiadosť o odklad plnenia povinnej školskej docházky, žiadosť na štúdium mimo územia SR,

            žiadosť o prijatie do ŠKD, Protokol o zápise dieťaťa do 1. ročníka si môžete stiahnuť z  web sídla školy zsvrip. edupage.sk v časti Dokumenty a súbory a vyplniť doma. Ak nie vyplnia sa  pri zápise na škole. Ak by ste doma  vyplnili Protokol…, tak by to veľmi urýchlilo zápis a zmenšil by sa čas čakania zákonných zástupcov pri zápise.

                        Žiadame rodičov všetkých budúcich prvákov, aby si k zápisu priniesli  rodný list dieťaťa, občiansky preukaz.  Zápis sa vzťahuje na deti, ktoré sa narodili v čase od:

            1. septembra 2011 do 31. augusta 2012.

                        Ak zákonný zástupca žiaka požiada o to, aby do školy bolo výnimočne prijaté dieťa, ktoré šiesty rok veku dovŕši v čase od 1. septembra 2012 do 31. decembra 2012, k žiadosti o zápis žiaka priloží vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporúčanie  prísluš-

            ného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie  podľa miesta trvalého bydliska.

            Rodičovi, ktorý dieťa neprihlási, hrozí pokuta do 331,92 eura.

                        Informácia  o zápise bude zverejnená v mesiaci marec, apríl aj prostredníctvom obecných rozhlasov v každej obci v školskom obvode Veľké Ripňany.

             

          • Žijú medzi nami a chcú byť úspešní

          • Základná škola s materskou školou Veľké Ripňany

             

            Názov projektu:  Žijú medzi nami a chcú byť úspešní“

            Výzva: OPLZ-PO1/2016/DOP/1.1.1-01

            Operačný program: 312000-Operačný program Ľudské zdroje

             Prioritná os:              312010-1. Vzdelávanie

             Konkrétny cieľ:        312010011-1.1.1 Zvýšiť inkluzívnosť a rovnaký prístup ku kvalitnému vzdelávaniu  a zlepšiť výsledky a kompetencie detí a žiakov

            Časový harmonogram: 01.12.2017 - 30. 11. 2020

            Celkové oprávnené výdavky projektu: 145 260,00 €

            Požadovaná výška NFP:    137 997,00 €

            Vlastné zdroje:   7 263,00 €

            Hlavná aktivita projektu:

            1. Podpora inklúzie prostredníctvom asistentov učiteľa pre žiakov so zdravotným znevýhodnením  je zameraná  na činnosť 3 asistentov  učiteľa, zamestnaných na plný úväzok,   primárne pre 3 žiakov so špeciálno – výchovno - vzdelávacími  potrebami  (ďalej ŠVVP) na základe odporúčaní z centier špeciálno-pedagogického poradenstva.

            Cieľom aktivity je utváranie vhodných podmienok pre vzdelávanie s dôrazom na uplatňovanie rovnakého prístupu ku vzdelaniu a zlepšenie  školských výsledkov žiakov so ŠVVP. Pokrok žiakov a výstup uvedenej aktivity bude reálne overiteľný slovným a klasifikačným hodnotením dosiahnutého pokroku žiakov. Výstupom aktivity bude aj to, ak sa znevýhodnený žiak dokáže rovnocenne zapojiť do vzdelávania a nadobudne aspoň minimálny pocit rovnosti s intaktnými  žiakmi.

            2. Podpora inklúzie prostredníctvom špeciálneho pedagóga je zameraná  na činnosť špeciálneho pedagóga zamestnaného na plný úväzok primárne pre 22 žiakov so ŠVVP.

            Cieľom aktivity je zlepšenie študijných výsledkov žiakov ohrozených školským neúspechom. Výstup aktivity bude merateľný na základe klasifikácie, zlepšenia školských výsledkov a stavu žiakov so ŠVVP. Cieľovou skupinou projektu je 22 žiakov so ŠVVP, sekundárnou cieľovou  sú všetci ostatní žiaci školy.  

            Aktivity projektu sú v súlade so špecifickým cieľom 1.1.1  Zvýšiť inkluzívnosť a rovnaký prístup ku kvalitnému vzdelávaniu a zlepšiť výsledky a kompetencie detí a žiakov.

            Odkaz na webové stránky Európskeho sociálneho fondu  ESF: www.esf.gov.sk

            a na sprostredkovateľský orgán (SO): www.minv.gov.sk