• Zápis do 1. ročníka

          • Zápis do 1. ročníka pre školský rok 2024/2025 sa uskutoční prezenčne v dňoch 10.4. a 11.4. 2024 od 13,00 hod. do 17,00 hod.

            Elektronická prihláška do MŠ/ZŠ 1. roč./ZŠ 2.- 9. roč. | Základná škola s materskou školou Veľké Ripňany (edupage.org)

            V prihláške vypisujte údaje aj s diakritikou, podľa rodného listu a občianskych preukazov oboch rodičov. V prípade, že máte prechodný pobyt, alebo inú korešpondenčnú adresu, uveďte ju v prihláške na príslušnom mieste.

            K prezenčnému zápisu prineste k nahliadnutiu rodný list dieťaťa, občianske preukazy.

            O prijatí na základné vzdelávanie do základnej školy rozhodne riaditeľka školy do 15. júna 2024.

            Prihlášku podpisujú obaja rodičia v škole pri prezenčnom zápise.

            Podľa § 144a zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa. 

            Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak: 

            • jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),
            • jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať)  alebo
            • vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad čestným vyhlásením podľa prílohy č. 1).   

            CV_Priloha_1.docx

            Podpisy zákonných zástupcov a doručovanie rozhodnutia (informácia v prípade, že sa zápisu zúčastní s dieťaťom iba jeden rodič):

            Na prihláške postačuje podpis  len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie (príloha č. 2).

            CV_Priloha_2.docx

            Rozhodnutie o prijatí sa doručí obom zákonným zástupcom dieťaťa. Ak sa tak dohodnú zákonní zástupcovia, rozhodnutie možno doručiť len jednému z nich. Túto vzájomnú dohodu deklarujú zákonní zástupcovia písomným vyhlásením podľa § 144a ods. 4 školského zákona, ktoré doručia riaditeľovi základnej školy (príloha č. 2). 

            Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, nepovažuje sa to za nedostatok podania. Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, riaditeľ základnej školy nie je povinný druhú doručovaciu adresu zisťovať a rozhodnutie sa doručuje len na známu doručovaciu adresu. Ak majú obaja zákonní zástupcovia rôznu doručovaciu adresu, rozhodnutie sa doručuje každému zákonnému zástupcovi osobitne.

            Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa  dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť.

            Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosahuje školskú spôsobilosť, riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe:

            - písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie,

            - písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a

            - informovaného súhlasu zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia najneskôr do 30.6.2023.

            Ak zákonný zástupca uvažuje o tom, že jeho dieťa bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania je povinný o tejto skutočnosti informovať aj riaditeľa základnej školy, do ktorej dieťa zapísal. Do prihlášky, do poznámky uveďte : žiadam o predĺženie PPV.

             

            Výnimočné prijatie dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky

            Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať dieťa, ktoré k 31. augustu príslušného kalendárneho roka (vrátane) nedovŕši šiesty rok veku, ak zákonný zástupca pri zápise predloží riaditeľovi školy

            • súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie
            • a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast.

            Zákonný zástupca môže požiadať o prijatie dieťaťa na vzdelávanie v základnej škole aj v prípade, ak dieťa nedovŕši k 31. augustu v príslušnom kalendárnom roku šesť rokov veku a v aktuálnom školskom roku neplní povinné predprimárne vzdelávanie.

            Ak ide o dieťa, ktoré absolvovalo predprimárne vzdelávanie v zahraničí, zákonný zástupca predloží riaditeľovi školy doklad s uvedením názvu a adresy materskej školy, ktorý potvrdzuje, že dieťa navštevovalo príslušnú materskú školu.

            15 vecí, ktoré má dieťa zvládnuť, kým pôjde do školy. 

            Pred_nastupom_do_skoly.docx

             

            S pozdravom,

            Andrea Pániková, riaditeľka školy

          • Prezentácia spevokolov v synagóge v Nitre

          • 22.3.2024 sme so žiakmi navštívili synagógu v Nitre, kde sa predstavilo niekoľko zborov, ktoré sa nám predviedli a krásne zaspievali, neskôr nás čakal workshop s pani dirigentkou. Po vystúpení sme so žiakmi, navštívili kaviareň na pešej zóne, kde si žiaci mohli dať sladký koláčik a pri fontáne sa mohli vybehať, oddýchnuť a porozprávať sa 😊 Spoločnosť nám robili aj rodičia.

          • Návšteva knižnice

          • 📚V mesiaci Marec navštívila trieda VČIELOK a LIENOK Obecnú knižnicu vo Veľkých Ripňanoch. Deti sa dozvedeli, že knihy sa dajú nielen kúpiť, ale aj požičať. Pani knihovníčka im vysvetlila, že požičiavanie kníh má svoje pravidlá a ako treba s knihami zaobchádzať. Deti sa pozreli, aké knihy sa v knižnici nachádzajú a veríme, že týmto spôsobom si deti vytvoria pozitívny vzťah ku knihám, ktorý im vydrží do konca života.

          • MORENA

          •  

            Nesieme Morenu,

            v oleji smaženú.

            Kde ju zanesieme,

            keď sami nevieme.

            Na richtárovie vráta,

            tam je veľa blata.

            Richtárka dá zlatku,

            že má kamarátku...

            Dňa 18.03.2024 si deti z MŠ pripomenuli zvyk lúčenia sa so ZIMOU a privítali JAR. Spoločne sme vyniesli Morenu k potoku Radošinka, zaspievali sme jej a potom sme ju následne hodili do vody.Morena, Morena, heš,a ty Zima, bež.

          • Deň vody

          • Dňa 22.3.2024 sa zrealizovali aktivity k Svetovému dňu vody. Žiačky 9.ročníka si pripravili prezenácie , pokusy a pracovné listy pre I.stupeň. Žiakom sa dané činnosti veľmi páčili, zapájali sa.

            Mgr.Lištiaková S. a Mgr. Bujnová B.

             

          • Biblická olympiáda - dekanátne kolo

          • Dňa 21.3.2024 sa konalo dekanátne kolo Biblickej olympiády v Bojnej. Naši žiaci: Simon Ozimák, Simona Šmoldas a Sebastián Vlasák sa umiestnili na 2.mieste.

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy!

          • Šmolkovia - magický svet

          • Dňa 19.03., sme sa so žiakmi 3.A, 4.A, 5.A a 5.B zúčastnili výletu - Magický svet šmolkov.Žiaci prešli šmolkovský les, ktorý ponúkal množstvo objavov a interaktívnych dobrodružstiev.Vyskúšali si virtuálnu realitu, kde mohli letieť na bocianovi 🙂Neskôr sme sa presunuli o poschodie nižšie, kde nás čakala zábavná zóna.

          • Geografická olympiáda - okresné kolo

          • Dňa 12.3.2024 sa uskutočnilo okresné kolo Geografickej olympiády na ZŠ Hollého v Topoľčanoch. Z našej školy sa zúčastnili 6 žiaci.

            Kategóriu G -5. ročník úspešne zastupovala Veronika Kodaiová, ktorá získala 67 bodov a umiestnila sa na 5. mieste.

            Kategóriu E – 8. a 9. ročník úspešne reprezentoval Jakub Vaško s počtom 69. bodov skončil na 8. mieste.

            V kategógii F -6. a 7. ročník – Simona Šmoldas a Simon Ozimák. Simon získal 71 bodov-7. miesto. Simonka získala 85 bodov a  umiestnila sa na stupni víťazov- získala II. miesto. Gratulujeme a prajeme veľa úspechov na krajskom kole v Zlatých Moravciach.

             

             

             Bujnová Bibiána

        • Darujte nám 2%
          • Darujte nám 2%

          • Vážení rodičia a priatelia školy,

            pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane.

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%.

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
            • skvalitnenie vybavenia školy

            ako_postupovat_2%.docx

             

            Predvyplnené vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z prijímov fyzickej osoby si môžete stiahnuť tu:  

            zs_ms_ripnany_2%.pdf

            Poučenie na vyplnenie :

            2023.11.29_vyhlasenie-poucenie.pdf

            Rada rodičov pri ZŠ s MŠ Veľké Ripňany

          • FAŠIANGY, TURÍCE, VEĽKÁ NOC PRÍDE ...

          • Dňa 9.2 2024 nás navštívilo Hudobno-dramatické divadlo zo Žiliny. Tety a ujo Jano nám v predstavení hravou formou priblížili zvyky a tradície z obdobia Fašiangov. Tie sme si pripomenuli ľudovými krojmi a zábavou. Pri flaute a ozembuchovi sme si nielen zatancovali, ale aj zaspievali typické fašiangové piesne. Vyvrcholením divadla bol tanec detí a uja Jana v maske medveďa a tiež metlový tanec.

          • Karneval - MŠ

          • ČO JE TU DNES VEĽKÝ BÁL?

            A ČI DÁKY KARNEVAL?

            SPRIEVOD MASIEK KRÚŽI V KRUHU,

            JEDNA MASKA STRIEDA DRUHÚ“

            Takto presne to vyzeralo 8.2.2024 aj na karnevale v materskej škole, kde sa deti mali možnosť zmeniť na rôzne rozprávkové bytosti, zvieratká a pracovné profesie...kde prišla princezná, lienka, včielka aj víla, či policajt aj striga milá. Nielen deti, ale aj pani učiteľky sa zmenili na všelijaké masky.Karneval sa začal predstavením každej masky, pokračoval rôznymi súťažami a potom sme si všetci spolu zatancovali na veselé piesne. Každá maska bola ocenená diplomom a odmenou. Všetci sa už teraz tešíme na budúci rok.

          • Lyžiarsky výcvik - Zuberec

          • Dnes sa začal lyžiarsky výcvik pre našich žiakov 8. a 9. ročníka. Naši lyžiari šťastne dorazili na nádhernú Oravu, kde sa ubytovali v malebnom prostredí Habovky.

            Prvé lyžiarske dobrodružstvo ich zaviedlo na svah Zuberec-Janovky, kde sa tešia na skvelé zážitky na snehu. Hoci podmienky nie sú veľmi priaznivé, veríme, že sa budú zlepšovať, aby každý deň bol plný radosti a úspechov. 

             

            2.deň

            Dnes sme si užili ďalší zaujímavý deň na svahu počas nášho lyžiarskeho výcviku. Po včerajšom začiatku sme boli plní očakávaní a dnes sme s potešením objavili, že sa nám celkom darí!

            Naši žiaci 8. a 9. ročníka prekypujú energiou a odvahou.  Svah Zuberec-Janovky nám ponúkol celkom vhodné podmienky na tréning a naši lyžiari si ich dnešný deň náležite užívali.

            Tešíme sa, že naši žiaci spolupracujú ako tím a podporujú sa navzájom. Dnešný deň bol nielen o zdokonaľovaní lyžiarskych techník, ale aj o tvorbe pevných priateľstiev a budovaní spoločnej vášne pre zimné športy.

            Večerné lyžovanie

            Naši lyžiari

          • Dejepisná olympiáda - Okresné kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Jakub Vaško:  1.miesto

            Súťaž: Dejepisná olympiáda
            Kolo: Okresné kolo

            Srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšej reprezentácii školy.


          • Karneval v ZŠ - 31.1.2024

          • Dňa 31.1.2024 sme prvý polrok ukončili slávnostne karnevalom v školskej jedálni. Naši žiaci aj s pomocou svojich rodičov boli veľmi kreatívni a premenili sa na rôzne rozprávkové bytosti, zvieratká, filmové postavy. Boli ocenení rôznymi cenami, zabavili sa pri modernej hudbe a netrpezlivo očakávali tombolu.

            Ďakujeme učiteľom, žiakom, rodičom a sponzorom, ktorí sa podieľali na príprave a prispeli k úspešnému uskutočneniu tejto akcie.

            Sponzori akcie : 

            ZŠ s MŠ Veľké Ripňany

            Rada rodičov pri ZŠ s MŠ Veľké Ripňany

            Mazák Kovo Veľké Ripňany

            Lucia Juliniová

            Katarína Štefkovičová

            Pavel Koníček

            Lukáš Kalivoda

            Renáta Bernátová

            Miloš Lukačovič

            Reštaurácia Sv. Florián

            Reštaurácia Triáda

            BIJA-STAV, s.r.o.

            Potraviny Stanislava Ficová

          • Deň finančnej gramotnosti - 31.1.2024

          • Deň finančnej gramotnosti je skvelou príležitosťou na posilnenie základných finančných vedomostí žiakov. Počas tohto dňa žiaci mali možnosť vidieť zaujímavé prezentácie o základných finančných témach, ako sú napríklad rozpočet, úspory, investície, dlhy, vyskúšať si finančné hry, ktoré ich môžu naučiť rôznym princípom, alebo ako riešiť nečakané finančné udalosti, absolvovali rôzne praktické cvičenia, ako si naplánovať mesačný rozpočet, nákupy, práca s peniazmi a pod.

          • Výroba kŕmidiel pre vtákov

          • Deti z MŠ vo Veľkých Ripňanoch si dňa 26.1. 2024 pripomenuli, že aj zvieratá cez zimu potrebujú našu pomoc a preto vyrábali kŕmidlá pre vtákov. Kŕmidlá boli rôznych veľkostiach a materiálov, či už z dreva, PET fliaš alebo jednoduchého charakteru a to pomocou šišky, masti a semiačok pre vtáky. Deťom sa výroba veľmi páčila a dali si na nej záležať. Každý deň im do týchto kŕmidiel nosia nové semiačka a tak ich prikrmujú.