• Od Adventu do Vianoc

          • Znova po roku začal ten čarovný, malými i dospelými obľúbený predvianočný čas plný príprav a očakávania najkrajších sviatkov.

            To, že sa blížia Vianoce, nám už štyri týždne predtým signalizuje Advent.

            Slovo „advent“ je odvodené z latinského „adventus“, teda príchod, v danom prípade príchod Spasiteľa na svet. Advent je už oddávna časom pôstu, rozjímania a striedmosti, nielen, čo sa jedla a pitia týka.

            Advent, to je nielen zapálenie adventných sviečok na vašom adventnom venci, je to tiež obdobie, kedy majú sviatok i mnohí dôležití svätí – Ondrej, Barbora, Lucia i Mikuláš, čo sa spája s ďalšími tradíciami a zvykmi.

             

             13. decembra, na svätú Luciu, by mal byť dom či byt už dokonale uprataný. Podľa ľudových zvykov našich prarodičov nás Lucia ochraňuje aj pred čarodejnicami a zlými silami. V tento deň sa zároveň začínajú dni opäť predlžovať, čo vystihuje ľudové porekadlo – „svätá Lucia z noci upíja.“

            Lucie boli v tento deň oblečené v bielom, na tvári s bielym závojom, v jednej ruke niesli košík so sladkosťami a v druhej metličku zhotovenú z peria, ktorou symbolicky vymetali z obydlí prach a zlé sily. Sviatok sv. Lucie je najdôležitejším z tzv. stridžích dní, kedy sa traduje, že majú zlé sily najväčšiu moc.

            Lucie  zavítali aj na našu školu...

          • Mikuláš 2022

          • Na území Slovenska sa udomácnil zvyk obchôdzky Mikuláša s anjelom a čertom, ktorí rozdávali darčeky i „čertovské“ odmeny.

            Aj na našu školu prišiel Mikuláš  s anjelmi aj čertami... Deti ich v triedach privítali a potešili pripraveným krátkym programom.

            Ďakujeme Mikulášovi a jeho sprievodu za štedré dary!

          • Vianočná tvorivá dielňa v KD Veľké Ripňany 10.12.2022

          • Občianske združenie Ripín v spolupráci s Obcou Veľké Ripňany srdečne pozýva na :

            - vianočný punč

            - detské tvorenie - zdobenie medovníkov, výroba vianočných ozdôb

            - vystúpenie detí ZŠ

            - prezentácie a predaj "hand-made" produktov

          • Divadelné predstavenie LUSKÁČIK v Nitre

          • Svetoznámy príbeh Luskáčik z pera E. A. Hoffmanna, ktorý je vo svete často uvádzaný napríklad vo forme baletu, dostáva tentoraz bábkovú podobu. Luskáčik je prvou spoluprácou bulharskej  režisérky Biserky Kolevskej so Starým divadlom v Nitre. Deti aj dospelí tak opäť raz majú príležitosť pocítiť silu rozprávok, v ktorých dobro zaslúžene víťazí.

            Toto predstavenie spríjemnilo posledný novembrový deň žiakom z 5.A a 6.A triedy .