• Revitalizácia učebne prírodných vied pre podporu zážitkového učenia.
          • Revitalizácia učebne prírodných vied pre podporu zážitkového učenia.

          • Naša škola získala projekt na podporu vzdelávania z Nadácie Pontis v hodnote 2.997,- €. Projekt bol zameraný na revitalizáciu prírodovednej učebne, ktorú sme zmodernizovali a vybavili novým zariadením. Cieľom projektu je zatraktívniť vyučovací proces prírodných vied prebiehajúci v tejto učebni inovatívnymi formami vyučovania. Chceme žiakov viesť k bádaniu, rozvoju kritického myslenia  hlavne formou zážitkového učenia,  motivovať  k väčšiemu záujmu a tým dosiahnuť zlepšenie vyučovacích výsledkov.   Učebňa slúži všetkým žiakom našej školy na vyučovanie prírodných vied. Zakúpené pomôcky využijú žiaci viacerých generácii.

            Pri revitalizácii učebne spolupracovala aj Rada rodičov pri ZŠ s MŠ Veľké Ripňany, ktorá nám poskytla  spoluúčasť v hodnote 2.300.-€ a dobrovoľnícku prácu.  

            Zároveň chceme poďakovať p. Ing. Marcelovi Jurczakovi, ktorý nás podporil a odporučil v rámci zamestnaneckého programu firmy Bekaert Hlohovec.

             

        • BIELA PASTELKA 23.9.2022 + vyhodnotenie
          • BIELA PASTELKA 23.9.2022 + vyhodnotenie

          • Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku.

            Darujte tomuto projektu minimálne 1 euro a získajte bielu pastelku ako prejav vďaky. 

            Za akúkoľvek podporu od vás ďakujeme.

            Vyhodnotenie: Zapojili  sme sa do projektu Biela pastelka tak ako každý rok. Opäť  sa vyzbierala krásna suma - 192,23 €, ktorou sme prispeli do zbierky.

            Všetkým, ktorí prispeli, patri veľké ĎAKUJEME.

          • OŽZ - účelové cvičenie

          • Dňa 23.9.2022 našiá žiaci 2.stupňa absolvovali Účelové cvičenie v teréne. V rámci zložky - Civilná ochrana mali ukúžku mladých hasičov - žiakov našej školy.

        • Začiatok školského roka 2022/2023
          • Začiatok školského roka 2022/2023

          • Vážení rodičia, kolegovia, milí žiaci

            školský rok začíname 5. septembra 2022 o 8,00 hod. na asfaltovom ihrisku základnej školy slávnostným otvorením. Po otvorení školského roka sa žiaci presunú do svojich tried, aby obdržali pokyny na ďalšie dni. V škole sa zdržia maximálne do 9,00 hod.

            Činnosť jednotlivých organizačných zložiek:

            • materská škola od 5. septembra 2022, všetky tri triedy - celodenná prevádzka
            • stravovanie v školskej jedálni -  pre deti MŠ od 5. septembra 2022, pre žiakov ZŠ od 6. septembra 2022,
            • školský klub detí od 6. septembra 2022.

            Prvý týždeň od 6.9. - 9.9. žiaci prvých ročníkov každý deň štyri vyučovacie hodiny - adaptačný týždeň.

            Žiaci 1. stupňa 6.9. končia 4. vyučovacou hodinou (triednicka hodina)

            Žiaci 2. stupňa 6.9. končia 5. vyučovacou hodinou (triednicka hodina)

            ! Zmena v organizácii vyučovania : 

            1. hodina : 7,30 - 8,15

            2. hodina : 8,20 - 9,05

            3. hodina : 9,20 - 10,05

            4. hodina : 10,10 - 10,55

            5. hodina : 11,00 - 11,45

            6. hodina : 11,50 - 12,35

            obedňajšia prestávka : 12,35 - 13,05

            7. hodina : 13,05 - 13,50

            8. hodina : 13,55 - 14,40

            Žiaci musia byť najneskôr 7,20 vo svojich triedach.

            Pokyny k fungovaniu škôl a školských zariadení  spracované v súlade s dokumentom „Zelená otvoreným školám“  vydaným MŠVVaŠ SR

            Bezpríznakovosť

            Rodič predkladá pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy a školského zariadenia v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa/žiaka. Vyhlásenie môže rodič zaslať prostredníctvom edupage, alebo si ho môže stiahnuť zo stránky školy:

            Vyhlasenie_o_bezpriznakovosti.pdf

            Ranný filter

            Materská škola povinne vykonáva ranný filter podľa § 24 ods. 9 písm. a), b) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

            V prípade, že žiak pri rannom filtri prejavuje akýkoľvek príznak COVID-19, je potrebné bezodkladne informovať rodiča, aby si ho prišiel vyzdvihnúť. Do tej doby je žiak umiestnený v izolačnej miestnosti.

            Izolačná miestnosť

            Škola a školské zariadenie má zriadenú izolačnú miestnosť s priamym vetraním, ktorá slúži na umiestnenie osoby s príznakmi COVID-19 alebo iného infekčného ochorenia.

            Ospravedlnenie neprítomnosti

            Podľa rozhodnutia ministra školstva rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní/dieťa s povinným predprimárnym vzdelávaním na 7 po sebe idúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) aj z dôvodu ochorenia. 

            Pri absencii viac ako 5 (žiak)/7 (dieťa s PPV) po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí (žiak)/ (dieťa s PPV) predložiť „Potvrdenie od lekára“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení (bez obmedzenia počtu ospravedlnení počas školského roka). 

            Rodičia detí s nepovinným predprimárnym vzdelávaním „Potvrdenie od lekára“ nepredkladajú.

            Ošetrovné člena rodiny (OČR) 

            Rodič má nárok na ošetrovné (OČR), ak riaditeľ školy alebo RÚVZ rozhodol o prerušení vyučovania v triede alebo  vo viacerých triedach žiaka do 11 rokov, alebo ak žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe potvrdenia všeobecného lekára pre deti a dorast.

            Rodič môže   zažiadať o OČR priamo na webovej stránke Sociálnej poisťovne https://eformulare.socpoist.sk/sluzby/ziadosti-o-ocr. Ak rodič nechá žiaka doma na základe vlastného rozhodnutia, nárok na OČR mu nevzniká. 

            Izolácia  

            Izolácia je obmedzenie pohybu osoby, ktorá bola pozitívne testovaná na COVID-19. Izolácia trvá po dobu 5 dní, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín izolácie nevyskytnú klinické príznaky od dátumu testovania s pozitívnym výsledkom alebo od objavenia prvých klinických príznakov ochorenia. Koniec izolácie určuje lekár len v prípade výskytu klinických príznakov. Všeobecný lekár nevydáva potvrdenie o ukončení izolácie. Po ukončení 5-dňovej izolácie je osoba povinná mať ďalších 5 dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2. Povinnosť nosiť respirátor sa nevzťahuje na deti do 6 rokov. Žiaci po skončení izolácie v škole a v školskom zariadení môžu použitie respirátora nahradiť rúškom. 

            Karanténa

            Karanténa je pre osobu, ktorá prišla do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19. Úzky kontakt zostáva  v karanténe iba vtedy, ak jeho všeobecný lekár posúdi karanténu ako potrebnú a zároveň, ktorá prišla do úzkeho kontaktu s osobou, ktorá sa neskôr stala osobou pozitívnou na ochorenie, a to počas obdobia dvoch dní: 

            • pred dňom odberu vzorky biologického materiálu do skončenia izolácie alebo
            • pred objavením sa prvých klinických príznakov ochorenia u osoby do skončenia jej izolácie.

            Karanténa končí pri bezpríznakovom priebehu po 5 dňoch. V prípade výskytu klinických príznakov počas karantény rodič telefonicky alebo e-mailom kontaktuje všeobecného lekára pre deti a dorast. Ak sa  rodič nedokáže skontaktovať so všeobecným lekárom svojho dieťaťa, postupuje podľa manuálov zverejnených na webovej stránke: https://pediatridetom.sk/

            Prekrytie horných dýchacích ciest respirátorom/rúškom 

            Na základe aktuálne platnej vyhlášky ÚVZ SR dieťa/žiak ani zamestnanec školy nemusí mať v interiéri ani v exteriéri prekryté horné dýchacie cesty. 


            Všetkým prajem úspešný školský rok 2022/2023.

            S pozdravom,

            PaedDr. Andrea Pániková, riaditeľka školy