• Deň vody na 1. stupni

          • Voda je základom  života. Každoročne si pripomíname 22. marca  DEŇ VODY a jej  význam pre život na Zemi. V tomto školskom roku sme sa na 1.  stupni zamerali na aktivity rozmanitého charakteru podľa výberu detí. Niektorí si vybrali výtvarné stvárnenie podoby a  potreby vody v prírode, iní uskutočňovali pokusy s vodou a skúmali ju z rôznych hľadísk, niektorí zasa poukazovali na znečisťovanie vody a hľadali možnosti na jej ochranu a zlepšenia životného prostredia. Všetci sme však svorne skonštatovali, že pitná voda je nenahraditeľný zdroj života a musíme si ju chrániť .

          • Návšteva z materskej školy

          • Žiaci prvého ročníka našej školy zažili 16.marca 2018 neobyčajný deň. Už od rána netrpezlivo očakávali vzácnu návštevu – predškolákov /budúcich prváčikov/ z materskej školy. Na výtvarnej výchove  vyrobili  pre nich pestrofarebné darčeky a boli pripravení  ukázať všetko, čo sa v prvom ročníku naučili. Spoločne so škôlkarmi sa dali do práce...  pomenovali obrázky, rozdelili slová na slabiky a hlásky, určili prvé hlásky v slovách, zahádali si hádanky, určili počet guľôčok, zacvičili si a zaspievali pesničky. Prváci presvedčili všetkých, že písmenká nielen poznajú, ale vedia už prečítať  súvislý text  i napísať slová a vety. V matematike dokážu vyriešiť nielen príklady, ale aj slovné úlohy, doplňovačky a hlavolamy. Škôlkari zasa ukázali, že sú tiež veľmi  šikovní, dokážu zvládnuť to, čo sa od nich v škole očakáva a že sa do školy tešia. Strávili sme spoločne príjemnú hodinku. Ďakujeme za darčeky  a tešíme sa na ďalšie spoločné stretnutie. Čaká ich totiž tiež  jeden neobyčajný deň - zápis do 1. ročníka.

        • Marec - mesiac knihy
          • Marec - mesiac knihy

          • Marec je mesiac knihy už od roku 1955, kedy ho v bývalom Československu vyhlásili na počesť Mateja Hrebendu. Cieľ bol jednoduchý – podpora trvalého záujmu o knihy.

            Kniha sprevádza človeka od jeho detstva až po starobu. Stáva sa zdrojom informácií a zábavy, rozvíja city, predstavivosť, fantáziu, dokonca môžeme povedať, že je najlepším priateľom človeka.

            Už malé dieťa so zvedavosťou siaha po prvých obrázkových knižkách. Možnosti výberu vhodnej knihy sa rozširujú vtedy, keď sa žiaci naučia čítať a vo vyšších ročníkoch už čítať s porozumením.S tým majú žiaci problémy, pretože málo čítajú.

            Budeme radi, keď zdroje informácií a zábavy budú hľadať aj v našej školskej knižnici a stanú sa jej pravidelnými užívateľmi. Ako inšpirácia poslúži aj výstavka nových titulov z našej knižnice, na ktoré nám finančne prispieva aj Rada rodičov našej školy.

            V rámci Mesiaca knihy prebiehajú v triedach rôzne aktivity. Žiaci čítajú z kníh obľúbených autorov, vyhľadávajú úryvky, rozprávajú o prečítaných textoch, tvoria ilustrácie, dramatizácie,  leporelá, pokúšajú sa o vlastnú tvorbu. Cieľom týchto aktivít je zvýšiť čitateľskú gramotnosť našich žiakov.

             

             

        • Vesmír očami detí 2018
          • Vesmír očami detí 2018

          • Žiaci ZŠ s MŠ vo Veľkých Ripňanoch aj v tomto školskom roku preukázali svoju tvorivosť  a zapojili sa do XXXIII. ročníka výtvarnej súťaže Vesmír očami detí. Práce dvoch z nich  zaujali odbornú porotu. V 2. kategórii okresného kola nás úspešne reprezentoval Kristián Oravec a Linda Lukačovičová a 28. februára 2018 si pre seba i pre školu odniesli z Tribečského osvetového strediska v Topoľčanoch 3. miesto (Kristián) a čestné uznanie (Linda).

             

        • Výtvarná súťaž - Žijú s nami
          • Výtvarná súťaž - Žijú s nami

          • Prírodovedné múzeum v Topoľčanoch zorganizovalo  pre žiakov MŠ a 1. stupňa výtvarnú súťaž „ Žijú s nami“ v snahe podeliť sa navzájom s deťmi o radosť zo života so svojimi maznáčikmi a tak si  vytvárať vzťah so zvieratkami. Aj žiaci našej školy sa zapojili do tejto súťaže. Zaslali sme viacero pekných prác žiakov 1. a 2. ročníka. Netušili sme, že sa odbornej porote najviac zo všetkých prác zapáči práve mačička z našej školy, ktorú nakreslila žiačka 1. A triedy Sára Mičinová. Získala ocenenie za najlepšiu prácu vo svojej kategórii v rámci okresu. Tešíme sa a srdečne blahoželáme.

             

        • ZIMNÝ ŠPORTOVÝ DEŇ
          • ZIMNÝ ŠPORTOVÝ DEŇ

          • Piatok, 2. marec 2018, bol iný ako bežný školský deň. V tento deň sa v našej skole uskutočnil Zimný športový deň.

            Pani Zima nám nenadelila dostatok snehu na zimné športy, ale počasie  vykúzlilo krásny mrazivý deň. Naša trasa viedla na neďalekú Maru. Žiaci 1. stupňa absolvovali vychádzku v okolí Mary spojenú s kĺzaním na ľade.

            Veď nielen škole, ale aj rodičom  má záležať, aby sa u detí podporoval športový ,, duch“, aby deti trávili viac času v prírode na čerstvom vzduchu ako pri počítači, aby sa rozvíjali vzťahy medzi spolužiakmi.

            Počas tohto dňa zažili kopec zábavy a príjemných chvíľ so svojimi spolužiakmi.

            Dúfame, že aj ďalší ročník Zimného športového dňa vyčarí deťom úsmev na tvári.

          • KRÚŽOK TVORIVÁ DIELŇA

          • V základnej škole v tomto školskom roku pracuje aj krúžok, kde sa pravidelne stretávajú žiaci, ktorých baví tvoriť zaujímavé veci. Krúžok vedie p. uč. Mazáková a navštevujú ho žiaci 4. – 8. ročníka. A čo kreatívne sme vytvorili?

            Jeseň sme privítali peknou dekoráciou – vyrobili sme si z plastovej fľaše a šišiek veselých ježkov. Potom sme sa vrhli na servítkovú techniku a krakelovanie. Na prvý pohľad to vyzerá jednoducho, ale je to hlavne časovo náročné, no i napriek tomu sme to úspešne zvládli. Touto technikou sme z pohárov vytvorili vkusné vianočné dózy a svietniky. Vianočná tvorivosť pokračovala aj ďalšími dekoráciami. Vydarili sa nám minivtáčie búdky z roliek toaletného papiera a borovicových šišiek. Vymaľovali sme si aj sadrové obrázky a s radosťou uplietli náramky priateľstva. Teraz  sa z nás stali „motalinky“. Čo robia také motalinky? No predsa motajú papier z novín, časopisov a letákov do ruličiek, aby z nich potom vytvorili rôzne košíky, misky a iné zaujímavé veci. Práve finišujeme a dokončujeme antickú dózu, misku na cukríky alebo ovocie. Ešte chceme stihnúť výrobu netradičných rámikov na fotky, pri ktorej zúročíme všetky doteraz zvládnuté techniky.

                                                                                                        Ľ.M. + tvorilky J

        • Lyžiarsky výcvik
          • Lyžiarsky výcvik

          • V dňoch 19.-23. februára sa naša škola zúčastnila lyžiarskeho výcviku. Zúčastnili sa na ňom žiaci deviateho ročníka a jeden žiak z ôsmeho ročníka. Ubytovanie a stravu sme mali zabezpečenú v penzióne Kamzík v Habovke, lyžiarsky výcvik sme absolvovali na svahoch SKI centrum Zuberec-Janovky. Autobusovú dopravu nám zabezpečovala cestovná kancelária Freibus Solčany. Úlohou inštruktorov boli poverení Mgr. Pavol Meluš, Mgr. Tomáš Lacika, zdravotníkom bola Mgr. Soňa Schmiesterová a hlavným pedagogickým dozorom bol Mgr. Jozef Jančovič.

            Výcvik prebiehal od 9: 00 – 16: 00 hodiny, v stredu bol však skrátený z dôvodu návštevy termálneho kúpaliska v Poľsku (Chocholowskie Termy). Vo štvrtok sme si boli vyskúšať aj večerné lyžovanie, ktoré sa žiakom veľmi páčilo. Postupnými krokmi sa žiaci zoznamovali s technikou lyžovania a za týždeň sa zo začiatočníkov stali skvelí lyžiari.

          • Najúspešnejšia žiačka školy - Barbora Gallová

          • Žiačka 9.A triedy sa zúčastnila vedomostných súťaží a získala to najlepšie umiestnenie.

            Matematická olympiáda - okresné kolo - 1. miesto

            Geografická olympiáda - okresné kolo - 1. miesto

            Dejepisná olympiáda - okresné kolo - 1. miesto. Vo všetkých súťažiach postupuje do krajského kola.

             

            Olympiáda zo slovenského jazyka - krajské kolo - 1. miesto, postupuje do celoslovenského kola, ktoré sa uskutoční v Bratislave.

            Barborke gratulujeme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy. Prajeme veľa šťastia v ďalších súťažiach. 

          • Biologická olympiáda, kat. C

          • Dňa 7.2.2018 sa konalo okresné kolo Biologickej olympiády kat.C v Topoľčanoch na ZŠ sv. Don Bosca. Znašej školy sa zúčastnili dve žiačky: Soňa Klostermanová, ktorá sa umiestnila na 4. mieste a Timea Kupcová, ktorá sa umiestnila na 6. mieste. 

            Srdečne blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.

             

        • GEOGRAFICKÁ OLYMPIÁDA
          • GEOGRAFICKÁ OLYMPIÁDA

          • Geografická olympiáda sa konala dňa 6.2.2018 v zasadačke úradu v Topoľčanoch. Súťaže sa zúčastnilo 7 žiakov našej školy. V kategórii G 4. - 5. ročník sa Júlia Geršiová a Benjamín Švec /5.A/ umiestnili na 1. mieste, s počtom bodov 71. Srdečne blahoželáme.

            V kategórii E 8.-9. ročník sa Barbora Gallová /9.A/ umiestnila na 1.mieste, s počtom bodov 92. Postupuje do krajského kola, ktoré sa uskutoční 12.aprila v Zlatých Moravciach. Srdečne blahoželáme a držíme jej palce do krajského kola. S počtom bodov 67 bola úspešná aj žiačka Alexandra Frťalová /8.A/ - 11. miesto. Blahoželáme k úspechu.

            Na súťaž pripravila žiakov Mgr. Bibiána Mráziková Bujnová

          • OKRESNÉ  KOLO  SÚŤAŽE   ŠALIANSKY  MAŤKO

          • Okresný úrad Nitra, odbor školstva  a Tribečské osvetové stredisko v Topoľčanoch usporiadalo dňa 23. januára 2018  25. ročník okresného kola súťaže v prednese slovenskej povesti Šaliansky Maťko.  Podľa veku sa súťaží v troch kategóriách. Našu školu reprezentovali títo žiaci : I. kategória - Timea Balážiková

                                                    II. kategória – Marko Kupec

                                                   III. kategória – Sabína Ozimáková

            Všetci sa snažili podať čo  najlepšie výkony, najúspešnejšia bola skúsená recitátorka S. Ozimáková, ktorá vo svojej kategórii obsadila II. miesto. K umiestneniu blahoželáme a ďakujeme za úspešnú reprezentáciu školy.                                               Ľ.M.

             

        • Deň finančnej gramotnosti II. - 1.2.2018
          • Deň finančnej gramotnosti II. - 1.2.2018

          • Do galérie Deň finančnej gramotnosti II. boli pridané fotografie.

            1.2.2018 sa uskutočnil na našej škole druhý deň finančnej gramotnosti  Vyučovacie hodiny boli zamerané na tretí a štvrtý blok národného štandardu finančnej gramotnosti. Žiakom boli odprezentované témy: osobné, rodinné a spoločenské potreby, finančné rozhodnutia na základe reálnych možností a vplyv reklamy na spotrebiteľov pri nákupe, základné informácie o úveroch, ich riziká a prínosy,  oboznámili sa s modernými metódami platenia a diskutovali aj na tému zadĺženie a ako sa mu vyhnúť, alebo ako to zvládnuť bez závažných problémov. O posledných dvoch blokoch finančnej gramotnosti budú žiaci informovaní v máji počas tretieho dňa finančnej gramotnosti, kde budú preberať témy sporenie, investovanie a poistenie.

        • Olympiáda v anglickom jazyku - okresné kolo Topoľčany
          • Olympiáda v anglickom jazyku - okresné kolo Topoľčany

          • Dňa 16.1.2018 sa uskutočnilo okresné kolo anglickej olympiády v Topoľčanoch, ZŠ Škultétyho. V 1A kategórii - roč. 5.,6.,7. našu školu reprezentoval Richard Gráčik, 7.A a umiestnil sa na 5. mieste, v kategórii 1B - roč. 8.,9. sa olympiády zúčastnila Alexandra Frťalová, 8.A. a skončila na 12. mieste. Ďakujeme za úspešnú reprezentáciu a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

        • MLADÍ HÁDZANÁRI
          • MLADÍ HÁDZANÁRI

          • K AGRO Topoľčany organizuje už druhý ročník minihádzanej základných škôl. Naši mladší žiaci sa po prvý krát zúčastnili okresného kola  dňa 16.11.2017 v Hádzanarskej hale v Topoľčanoch. Súťaž sme zahájili výhrou nad ZŠ s MŠ Preseľany 7:2, v druhom zápase so ZŠ Kovarce sme prehrali 1:7, v treťom sme vyhrali nad ZŠ s MŠ Solčany 5:2, štvrtý bol v náš prospech potvrdený výhrou nad ZŠ s MŠ Nitrianska Blatnica 6:1 a v poslednom piatom zápase sme prehrali nad majstrami ZŠ Škultétyho 18:1. Z dvanástich škôl sme v našej skupine obsadili 3.miesto a v celkovom umiestnení chlapci skončili na krásnom piatom mieste.

            Školské hádzanárske družstvo bolo v zložení: Martin Valent, Michal Kotýnek, Andrej Lukačovič, Filip Pecháč, Benjamín Čertek, Sebastián Tóth, Kristián Nováčik a Michal Kellner.

            Naším mladším žiakom ďakujeme za reprezentáciu školy a držíme palce v ďalších súťažiach.

            Športu zdar!

                                                                                                                                                              

        • ÚSPEŠNÝ FLORBAL
          • ÚSPEŠNÝ FLORBAL

          • Naši starší žiaci sa zúčastnili majstrovstiev okresu  Florbal Cup 2017 pod vedením pána učiteľa Meluša, ktorý sa konal v ZŠ s MŠ Prašice 30.11.2017. Žiacke družstvo vyhralo základnú skupinu nad ZŠ s MŠ Radošina 2:0, nad ZŠ s MŠ Nitrianska Blatnica 2:1 a taktiež nad domácou ZŠ s MŠ Prašice 3:1 a zabezpečilo si finále spolu s ďalšími troma družstvami. Priebeh zápasov bol napínavý. Prvý majstrovský zápas v skupine sme odohrali proti ZŠ s MŠ Urmince, chlapci zvíťazili 4:2. Druhý zápas sme hrali proti minuloročnému víťazovi  ZŠ Škultétyho, kde sme prehrali   7:4 a tretí zápas  sme odohrali veľmi vyrovnane  proti ZŠ Hollého a prehrali sme 2:1. Nakoniec  sme získali tretie medailové umiestnenie, ktorému sa veľmi tešíme. Chlapcom i pánovi učiteľovi gratulujeme.

            Našu školu reprezentovali : Simon Glos, Samuel Frťala, Martin Semanco, Matej Jakubička, Šimon Masarovič, David Havlíček, Samuel Siget, Dávid Benkovský, Patrik Benčík, Michal Holienčin, Marek Besedič  a Andrej Lukáč.

            Športu zdar!