• Deň narcisov - poďakovanie
          • Deň narcisov - poďakovanie

          •  

            Dňa 28. apríla bol Deň narcisov. Do tejto verejno – prospešnej zbierky, ktorú organizuje Ligy proti rakovine sa zapojila aj naša škola. Deväť dobrovoľníkov z radov žiakov deviateho ročníka vyzbieralo v ZŠ s MŠ Veľké Ripňany a v obci Veľké Ripňany spolu 798,20 eur.

            Prispením financií do zbierky ste pomohli onkologickým pacientom, ktorých na Slovensku pribudne ročne okolo 40 000. Liga proti rakovine vďaka zbierke realizuje viacero projektov na pomoc chorým a ich rodinám. Ďakujeme všetkým ktorí finančne prispeli za ich štedrosť a ochotu sa podeliť. Poďakovanie  patrí aj  dobrovoľníkom, ktorí ochotne reagovali na výzvu zapojiť sa.

            V mene onkologických pacientov a ich rodín Vám ďakujeme!

        • Zápis do materskej školy - podrobné informácie
          • Zápis do materskej školy - podrobné informácie

          • Zápis do materskej školy sa uskutoční prostredníctvom elektronickej prihlášky, ktorá bude dostupná na web stránke školy od 9.5. do 13.5.2022.

            Elektronická prihláška do MŠ/ZŠ 1. roč./ZŠ 2.- 9. roč. | Základná škola s materskou školou Veľké Ripňany (edupage.org)

            V prihláške vypisujte údaje aj s diakritikou, podľa rodného listu a občianskych preukazov oboch rodičov. V prípade, že máte prechodný pobyt alebo inú korešpondenčnú adresu, uveďte ju v prihláške na príslušnom mieste.

            O prijatí na predprimárne vzdelávanie do materskej školy rozhodne riaditeľka školy do 30. júna 2022.

            Po vyplnení elektronickej prihlášky v termíne od 16.5. do 31.5. 2022 obaja rodičia, resp. zákonní zástupcovia prídu osobne podpísať prihlášku do materskej školy a prinesú potvrdenie od detského lekára o zdravotnej spôsobilosti, obsahujúce aj údaj o povinnom očkovaní a zároveň rodný list dieťaťa a občianske preukazy k nahliadnutiu (kvôli správnosti vyplnených údajov v elektronickej prihláške).


            Podpisy zákonných zástupcov a doručovanie rozhodnutia (informácia v prípade, že sa podpísania prihlášky osobne zúčastní iba jeden rodič, resp. zákonný zástupca):

            Podľa § 144a zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa. 

            1. Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak: 

            jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),

            jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať)  alebo

            vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením podľa prílohy č. 2).   

            2. Na prihláške postačuje podpis  len jedného rodiča/zákonného zástupcu, ak sa rodičia/zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden z nich, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie (príloha č. 3 – priniesť v tom prípade spolu s potvrdením od detského lekára).

            3. Rozhodnutie o prijatí sa doručí obom zákonným zástupcom dieťaťa. Ak sa tak dohodnú zákonní zástupcovia, rozhodnutie možno doručiť len jednému z nich. Túto vzájomnú dohodu deklarujú zákonní zástupcovia písomným vyhlásením podľa § 144a ods. 4 školského zákona, ktoré doručia riaditeľovi základnej školy (príloha č. 3 – vypísať aj tento bod v prílohe 3). 


            Prednosť na prijatie do materskej školy má dieťa, ktoré :

            začína od 1.9.2022 plniť povinné predprimárne vzdelávanie

            dosiahne k 31.8.2022 tri roky veku


            Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, nepovažuje sa to za nedostatok podania. Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, riaditeľ základnej školy nie je povinný druhú doručovaciu adresu zisťovať a rozhodnutie sa doručuje len na známu doručovaciu adresu. Ak majú obaja zákonní zástupcovia rôznu doručovaciu adresu, rozhodnutie sa doručuje každému zákonnému zástupcovi osobitne.


            Povinné predprimárne vzdelávanie (PPV)

            Predprimárne vzdelávanie je povinné pre dieťa, ktoré do 31.8.2022 dosiahne päť rokov veku. Ak navštevuje našu materskú školu, automaticky bez opätovnej žiadosti sa stáva dieťaťom plniacim povinné predprimárne vzdelávanie.

            Ak rodič požiada o plnenie povinného predprimárneho vzdelávania v inej materskej školy (alebo z inej materskej školy k nám) je potrebné priniesť okrem žiadosti aj  potvrdenie od detského lekára o zdravotnej spôsobilosti, obsahujúce aj údaj o povinnom očkovaní.


            Povinné predprimárne vzdelávanie dieťaťa, ktoré nedovŕši päť rokov veku

            Ak rodič požiada, aby bolo na povinné predprimárne vzdelávanie v materskej škole prijaté

            dieťa, ktoré nedovŕšilo piaty rok veku do 31. augusta 2022, je povinný k žiadosti predložiť

            súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie

            všeobecného lekára pre deti a dorast. O to, aby bolo na povinné predprimárne vzdelávanie v materskej škole prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo piaty rok veku do 31. augusta 2022 je rodič povinný požiadať najneskôr 31. augusta 2022.

            Túto záležitosť uskutočňujete v prípade, že by ste žiadali, aby v roku 2023/24 bolo Vaše dieťa výnimočne prijaté na plnenie povinnej školskej dochádzky (t.z.do 1. roč. pred dovŕšením šiestich rokov veku)


            Pozn.: Tieto informácie sú spracované v súlade s dokumentom MŠVVaŠ SR : Usmernenie k prijímaniu detí na predprimárne vzdelávanie do materskej školy  na školský rok 2022/2023

            https://www.minedu.sk/data/att/22422.pdf


            Hygienicko-epidemiologické opatrenia :

            Pri vstupe do budovy prosím riaďte sa aktuálnymi vyhláškami úradu verejného zdravotníctva.

            Ak máte príznaky ochorenia Covid prosím nevstupujte do budovy a telefonicky si dohodnite náhradný termín.


            V prípade dohodnutia si osobného stretnutia na podpísanie prihlášky a odovzdanie potrebných dokumentov k prijatiu kontaktujte p. Ivetu Fulírovú – zástupkyňu RŠ pre materskú školu (038/5392255)


            Andrea Pániková, riaditeľka školy (0911985576)


            Priloha_2.docx

            Priloha_3.docx


            Co_by_malo_dieta_zvladat_pred_nastupom_do_skolky.docx​​​​​​​


        • Deň narcisov - 28. apríl
          • Deň narcisov - 28. apríl

          • Deň narcisov je jedinečná verejno – prospešná zbierka Ligy proti rakovine a tento rok sa koná už po 26 – krát. Žltý narcis - živý alebo umelý je symbolom verejnej zbierky na pomoc onkologickým pacientom. Z vyzbieraných peňazí Liga podporuje rozvoj diagnostiky, liečby, výskumu či vybavenie nemocníc a hospicov.

            Prispením financií a nosením tohto kvetu vyjadrujeme, že spolucítime s ľuďmi, ktorí trpia ťažkou chorobou akou rakovina je. Ďakujeme všetkým, ktorí sa finančne zapojíte do tejto zbierky. Aj Vašim pričinením sa môže pomôcť onkologickým pacientom a ich rodinám.

            Žiaci a žiačky zo ZŠ s MŠ Veľké Ripňany sa  budú podieľať na finančnej zbierke v obci a v škole. Oblečené budú mať biele tričká s modrým logom Ligy proti rakovine  a budú označení identifikátorom dobrovoľníka. Pokladničky sú modré s oranžovými narcismi.

            V mene onkologických pacientov a ich rodín vám ďakujeme!

            https://www.dennarcisov.sk/

          • Deň finančnej gramotnosti

          • Dňa 13.4.2022 sa uskutočnil deň finančnej gramotnosti. Žiaci absolvovali besedu so zamestnancami finančnej a colnej správy. Diskutovali rôzne témy ako napríklad ochrana duševného vlastníctva, copyrights, falošné veci (fake), platenie cla Amazon, E-Bay, Alliexpress, oboznámili sa s unikátnym portálom TAXEDU o daniach.

          • Pálenie Moreny

          •  

            Morena symbolizovala zimu, preto ak ľudia chceli, aby prišla jar, museli ju zabiť, utopiť v potoku alebo upáliť. Mala podobu slamenej figuríny oblečenej do ženských šiat, ktorú niesli mladé devy so spevom k potoku. 

            Aj naši škôlkari vynášali Morénu a upálili ju nad potokom, aby tak zahnali zimu a privítali jar. Pekne sa s ňou rozlúčili a poslali ju dolu vodou...