• Pálenie Moreny

          •  

            Morena symbolizovala zimu, preto ak ľudia chceli, aby prišla jar, museli ju zabiť, utopiť v potoku alebo upáliť. Mala podobu slamenej figuríny oblečenej do ženských šiat, ktorú niesli mladé devy so spevom k potoku. 

            Aj naši škôlkari vynášali Morénu a upálili ju nad potokom, aby tak zahnali zimu a privítali jar. Pekne sa s ňou rozlúčili a poslali ju dolu vodou...

        • Zápis do 1. ročníka – podrobné informácie
          • Zápis do 1. ročníka – podrobné informácie

          • Zápis do 1. ročníka pre školský rok 2022/2023 sa uskutoční prezenčne v dňoch 20.4. a 21.4. 2022 od 13,00 hod. do 17,00 hod.

            Zápisu predchádza vyplnenie elektronickej prihlášky, ktorá bude dostupná na web stránke školy od 4.4. do 15.4.2022.

            https://zsvrip.edupage.org/register/

            V prihláške vypisujte údaje aj s diakritikou, podľa rodného listu a občianskych preukazov oboch rodičov. V prípade, že máte prechodný pobyt alebo inú korešpondenčnú adresu, uveďte ju v prihláške na príslušnom mieste.

            K prezenčnému zápisu prineste k nahliadnutiu rodný list dieťaťa, občianske preukazy.

            O prijatí na základné vzdelávanie do základnej školy rozhodne riaditeľka školy do 15.júna 2022.

            Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa  dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť.

            Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať aj dieťa, ktoré nedovŕši šiesty rok veku a absolvovalo povinné predprimárne vzdelávanie, a to vždy po súhlasnom vyjadrení príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasnom vyjadrení všeobecného lekára pre deti a dorast. Plnenie povinného predprimárneho vzdelávania  v materskej škole zákonný zástupca preukazuje „potvrdením“ príslušnej materskej školy (Príloha č. 1).

            Podpisy zákonných zástupcov a doručovanie rozhodnutia (informácia v prípade, že sa zápisu zúčastní s dieťaťom iba jeden rodič):

            Prihlášku podpisujú obaja rodičia v škole pri prezenčnom zápise.

            Podľa § 144a zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa. 

            Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak: 

            • jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),
            • jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať)  alebo
            • vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad písomným vyhlásením podľa prílohy č. 2).   

            Na prihláške postačuje podpis  len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie (príloha č. 3).

            Rozhodnutie o prijatí sa doručí obom zákonným zástupcom dieťaťa. Ak sa tak dohodnú zákonní zástupcovia, rozhodnutie možno doručiť len jednému z nich. Túto vzájomnú dohodu deklarujú zákonní zástupcovia písomným vyhlásením podľa § 144a ods. 4 školského zákona, ktoré doručia riaditeľovi základnej školy (príloha č. 3). 

            Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, nepovažuje sa to za nedostatok podania. Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, riaditeľ základnej školy nie je povinný druhú doručovaciu adresu zisťovať a rozhodnutie sa doručuje len na známu doručovaciu adresu. Ak majú obaja zákonní zástupcovia rôznu doručovaciu adresu, rozhodnutie sa doručuje každému zákonnému zástupcovi osobitne.

            Pozn.: Tieto informácie sú spracované v súlade s dokumentom MŠVVaŠ SR : Usmernenie k prijímaniu detí na vzdelávanie v základnej škole  na školský rok 2022/2023

            https://www.minedu.sk/usmernenie-k-prijimaniu-deti-na-vzdelavanie-v-zakladnej-skole-na-skolsky-rok-20222023/

            Hygienicko-epidemiologické opatrenia :

            Pri vstupe do budovy prosím riaďte sa aktuálnymi vyhláškami úradu verejného zdravotníctva :

            - používať respirátor

            - dezinfekcia rúk

            - dodržujte odstup

            - prineste písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti (Príloha č. 4 : Vyhlásenie...)

            V prípade akýchkoľvek príznakov prosím nevstupujte do budovy a telefonicky si dohodnite náhradný termín.

             

            15 vecí, ktoré má dieťa zvládnuť, kým pôjde do školy. (Príloha č. 5)

             

            Andrea Pániková, riaditeľka školy

             

            Prílohy : 

            Priloha_1.docx

            Priloha_2.docx

            Priloha_3.docx

            Priloha_c._4_Vyhlasenie_o_bezpriznakovosti.docx

            Priloha_c._5.docx​​​​​​​

        • DEŇ NAOPAK
          • DEŇ NAOPAK

          • Dňa 28.3.2022 pri príležitosti medzinárodného dňa učiteľov sa na našej škole uskutočnil deň naopak. Hneď ráno sme vyučujúcich obdarovali kvetom a drobnou sladkosťou.

            A v čom spočíva deň naopak? Niektorí žiaci druhého stupňa si vymenili pozície s učiteľmi na celý deň. Prevzali za nich všetky zodpovednosti, vrátane vyučovania, dozoru a ŠKD. Patrí im za to veľké ďakujem.

            Našim učiteľom prajeme veľa zdravia a úspechov v osobnom i pracovnom živote.                         Vaši žiaci

          • PARTICIPATÍVNE ROZPOČTY

          • Milý pedagogický zbor, milí žiaci.

            Máme pre vás veľkú novinu. Participatívne rozpočty. Čo to vlastne je? Participatívny rozpočet je spolupráca a účasť na nejakom projekte. A aj my sme spolupracovali a vymysleli sme zopár projektov. My už sme svoju úlohu splnili a teraz je rada na vás. Postupne sme vám prezentovali naše projekty a vy ste pozorne počúvali. Poriadne si premyslite, ktorý projekt sa vám páčil – napomôže vám naša projektová nástenka. Onedlho vás čaká iba posledný krok a to hlasovanie. Hlasovanie sa uskutoční 31.3. v učebni informatiky. Každý žiak bude mať možnosť hlasovať za dva projekty. Následne vyhodnotíme a projekt, ktorý bude mať najviac hlasov, zrealizujeme v našej škole.

          • Výtvarná súťaž pri príležitosti Svetového dňa vody

          • Západoslovenská vodárenská spoločnosť v rámci Svetového dňa vody vyhlásila výtvarnú súťaž s návrhom využitia vody.

            Naši žiaci sa zapojili ako jednotlivci i kolektív. 

            V kategórii 10-15 rokov sa na 3.mieste umiestnila Mária Poláková   zo 4.A                     

            a kolektív dievčat z 8.A - Alexandra Šimonová, Kristína Tomšejová, Vanesa Blahová, Natália Dvoranová získali umiestnenie v kategórii špeciálne 3D práce s modelom kvetu: "Podzemná voda - zviditeľniť neviditeľné."

            Zúčastneným ďakujeme za reprezentáciu školy a oceneným srdečne blahoželáme!

          • Vesmír očami detí - výtvarná súťaž

          • XXXVII. ročník celoslovenskej výtvarnej súťaže Vesmír očami detí 2022

             

            Aj v tomto školskom roku sme sa so žiakmi I. a II. stupňa ZŠ zapojili do obľúbenej súťaže Vesmír očami detí. Žiaci uplatnili svoju kreativitu, zablúdili vysoko ku hviezdam a rôznymi technikami zhmotnili svoju predstavu o tom, čo všetko sa ukrýva vysoko nad ich hlavami.

            Do okresného kola súťaže sa zapojilo 254 detí, ktoré poslali spolu 289 súťažných prác.

             

            Porotu očarila aj práca Nikolasa Pavloviča – Vesmírna dedinka – za ktorú mu udelili 2. miesto.

             

            Ďakujeme všetkým žiakom, ktorí vynaložili úsilie a reprezentovali našu školu :)

            Nikolasovi blahoželáme a držíme mu palce v celoslovenskom kole!

          • Deň vody

          • 21.3.2022 sme si aj my na našej škole pripomenuli Deň vody. Žiačky 8.A triedy v spolupráci s p. uč. B.Mrázikovou Bujnovou si pripravili aktivity pre deti 1.stupňa. Najskôr si vysvetlili  dôležitosť a význam vody a potom v skupinkách tvorili a vypracovali pripravené pracovné listy.

            Žiaci 9.A triedy sa vybrali v rámci enviromentálnej výchovy na vychádzku k vodnej nádrži Ripňanská Mara.

              

          • Úspechy našich žiakov ...

          • Okresné kolo dejepisnej olympiády

            Dňa 11. 2.2022  sa žiaci našej školy zúčastnili okresného kola dejepisnej olympiády. Konalo sa dištančnou formou, kde sa prihlasovali cez kódy, ktoré obdržali.

            Zapojili sa dvaja žiaci našej školy:

            V kategórii F- 6. ročník získal Jakub Vaško 77 bodov a skončil na 4 mieste.

            V kategórii E- 7. ročník získala Tatiana Repková 58 bodov.

            Ďakujeme obom za  úspešnú reprezentáciu školy.  

             

             

            Okresné kolo geografickej olympiády

            Okresné kolo sa konalo dňa 17.2.2022 dištančnou formou. Žiaci sa prihlásili cez kódy, ktoré obdržali. Pripravovala ich Mgr. Bibiána Mráziková Bujnová. Testy boli rozdelené na monotematickú časť a praktickú časť.

            V kategórií G- 4. a  5 ročník získala 5. miesto Simona Šmoldas  s počtom 89 bodov.

            V kategórií F- 6. a 7. ročník: získal 5. miesto Jakub Vaško -minuloročný víťaz s veľmi tesným rozdielom s  počtom bodov 95. Žiačka siedmeho ročníka Timea Balážiková získala 86 bodov.

            V kategórií E- 8., 9. ročník- súťažili traja žiaci deviateho ročníka:  

            na 5. mieste bol Benjamín Švec  s počtom 91 bodov,  na 6. mieste Júlia Geršiová, ktorá získala 90 bodov a na 7. mieste skončil Marko Kupec s 89 bodmi. Išlo tiež o tesné umiestnenia s malým rozdielom.

            Boli  úspešnými  riešiteľmi.   

            Ďakujeme za reprezentáciu školy  a prajeme veľa šťastia v ďalšom pokračovaní na  olympiáde.

          • Oznámenie o zápise do 1. ročníka pre školský rok 2022/2023

          • Riaditel'ka Základnej školy s materskou školou Vel'ké Ripňany oznamuje, že zápis do 1. ročníka sa uskutoční prezenčne v dňoch 20.4. — 21.4. 2022 od 13,00 — 17,00 hod. Zápisu bude predchádzat' vyplnenie elektronickej prihlášky, ktorá bude dostupná na web stránke školy od 4.4. — 15.4.2022.

            Bližšie informácie budú postupne zverejňované v novinkách na web stránke.

        • Vážení rodičia a priatelia školy,
          • Vážení rodičia a priatelia školy,

          • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
            • skvalitnenie vybavenia školy

             

            ako_postupovat_2_.pdf

             

            Vyplnené vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z prijímov fyzickej osoby si môžete stiahnuť tu:  

            zs_ms_ripnany.pdf

             

          • Karneval v MŠ

          • Dňa 24.2.2022 deti z MŠ ukončili fašiangové obdobie karnevalom, kde sa zabavili a zasúťažili si.

          • Lyžiarsky výcvik Malinô Brdo

          • V dňoch 7.2.-11.2.2022 sa naši ôsmaci a deviataci zúčastnili lyžiarskeho výcviku v Ružomberku, stredisko Malinô Brdo. Ubytovaní sme boli na Májekovej chate. S počiatočnými problémami sme sa ľahko vysporiadali a aj keď nás sprevádzali až do samého záveru, nič nám nebránilo absolvovať ZLV na krásne upravených a snehom zaviatych svahoch. Počasie nám okrem prvého dňa veľmi prialo. Postupne sa z nelyžiarov, s každou pribúdajúcou hodinou stávali lyžiari a všetci zúčastnení žiaci zvládli kurz na 1 *.

            Z tohto kurzu si odnášame všetci veľmi pekné zážitky, na ktoré budeme ešte dlho spomínať s úsmevom.

            P.Meluš, Z.Kellnerová

          • Pearson and BBC Live Classes

          • Aj v novom kalendárnom roku sa naši žiaci sa môžu zapojiť  do programu Big live classes.

            Prvou z online web hodín bola ešte v uplynulom roku hodina na tému Healthy Diet. Zúčastnili sa na nej niektorí žiaci zo 7. A a B triedy. Chat formou zapojení žiaci diskutovali na tému zdravého a nezdravého jedálnička. Aj touto formou sa môžu žiaci zdokonaliť v používaní anglického jazyka.

            Nasledujúca onlina hodina nás čaká 19.01. 2022.

            skola-certifikat_(1).pdf​​​​​​​