• Zhodnotenie I. polroka 22/23

          • Vážení rodičia, milí žiaci

            Ani sme sa nenazdali a včera sme ukončili prvý polrok šk. roka 22/23. Prvý polrok napriek chorobnosti žiakov sa nám podarilo skončiť s dobrými výsledkami. S vyznamenaním prospelo 40% žiakov, s výsledkom prospeli veľmi dobre - 24% žiakov, prospelo - 36% žiakov a 1 žiak neprospel. Žiaci prvých ročníkov sa adaptovali veľmi dobre a na vysvedčení boli slovne hodnotení.

            Milí rodičia, chcem sa poďakovať za spoluprácu a zároveň poprosiť o spoluprácu aj v druhom polroku, najmä čo sa týka Vašich detí, aby sa posúvali k lepším vzdelávacím, ale aj výchovným výsledkom. Vaša pomoc je nevyhnutná. Kontrolujte svoje deti, motivujte ich a pomáhajte im, vytvárajte pre ne vhodné podmienky v domácom prostredí. Pýtajte sa detí, rozprávajte sa s nimi, čo sa v škole učili, či sa aktívne zapájali, alebo či sa slušne správali. Snažme sa spoločne robiť všetko pre to, aby výsledky na konci školského roka boli ešte lepšie. Ďakujeme.

            Ospravedlňovanie a dochádzka : 

            V súvislosti s predchádzaním záškoláctvu Vás chceme požiadať, aby ste dôvod chýbania Vašich detí oznámili hneď v prvý deň chýbania triednemu učiteľovi prostredníctvom správy na Edupage (či už sa jedná o návštevu lekára, chorobu, alebo rodinné dôvody, nemôže sa stať, že škola nemá aj týždeň informáciu, čo je s dieťaťom/žiakom).

            Prioritne sa informácia týka detí/žiakov, ktorí plnia povinné predprimárne vzdelávanie/predškoláci a všetkých žiakov základnej školy. Do platnosti prichádza nový zákon, ktorí sa zameriava práve na zanedbávanie školskej dochádzky.

            V deň nástupu dieťaťa do školy, rodič doručí triednemu učiteľovi ospravedlnenie : 

            • elektronicky (Edupage, rodič ospravedlní, prípadne odfotí doklad od lekára, ak dieťa chýba viac ako 5 dní/predškoláci viac ako 7 dní)
            • v písomnej podobe (na papieri, alebo v žiackej knižke/1. stupeň)

            Žiaci, ktorí chýbajú, si doberú učivo.

            ako_sa_spravne_ucit.pdf

            Zmeny v postihovaní záškoláctva od 1.1.2023

            Zdroj : 

            https://www.zmos.sk/zmeny-v-postihovani-zaskolactva-od-1--januara-2023--povinnost-obci-ukladat-pokuty-oznam/mid/416857/.html#m_416857

             

            S pozdravom

            Andrea Pániková, riaditeľka školy

             

        • Vážení rodičia a priatelia školy
          • Vážení rodičia a priatelia školy

          • pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

            Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu. Vaše 2 % pre nás znamenajú prejavenie dôvery a podporu v rozvíjaní našich aktivít v prospech Vašich detí. Využite možnosť rozhodnúť o Vašich 2%!

            Finančné prostriedky budú použité na:

            • skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole
            • skvalitnenie vybavenia školy

            ako_postupovat_2__(1).docx​​​​​​​

            Vyplnené vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z prijímov fyzickej osoby si môžete stiahnuť tu:  

            2_22-23.pdf

          • Od Adventu do Vianoc

          • Znova po roku začal ten čarovný, malými i dospelými obľúbený predvianočný čas plný príprav a očakávania najkrajších sviatkov.

            To, že sa blížia Vianoce, nám už štyri týždne predtým signalizuje Advent.

            Slovo „advent“ je odvodené z latinského „adventus“, teda príchod, v danom prípade príchod Spasiteľa na svet. Advent je už oddávna časom pôstu, rozjímania a striedmosti, nielen, čo sa jedla a pitia týka.

            Advent, to je nielen zapálenie adventných sviečok na vašom adventnom venci, je to tiež obdobie, kedy majú sviatok i mnohí dôležití svätí – Ondrej, Barbora, Lucia i Mikuláš, čo sa spája s ďalšími tradíciami a zvykmi.

             

             13. decembra, na svätú Luciu, by mal byť dom či byt už dokonale uprataný. Podľa ľudových zvykov našich prarodičov nás Lucia ochraňuje aj pred čarodejnicami a zlými silami. V tento deň sa zároveň začínajú dni opäť predlžovať, čo vystihuje ľudové porekadlo – „svätá Lucia z noci upíja.“

            Lucie boli v tento deň oblečené v bielom, na tvári s bielym závojom, v jednej ruke niesli košík so sladkosťami a v druhej metličku zhotovenú z peria, ktorou symbolicky vymetali z obydlí prach a zlé sily. Sviatok sv. Lucie je najdôležitejším z tzv. stridžích dní, kedy sa traduje, že majú zlé sily najväčšiu moc.

            Lucie  zavítali aj na našu školu...

          • Mikuláš 2022

          • Na území Slovenska sa udomácnil zvyk obchôdzky Mikuláša s anjelom a čertom, ktorí rozdávali darčeky i „čertovské“ odmeny.

            Aj na našu školu prišiel Mikuláš  s anjelmi aj čertami... Deti ich v triedach privítali a potešili pripraveným krátkym programom.

            Ďakujeme Mikulášovi a jeho sprievodu za štedré dary!

          • Vianočná tvorivá dielňa v KD Veľké Ripňany 10.12.2022

          • Občianske združenie Ripín v spolupráci s Obcou Veľké Ripňany srdečne pozýva na :

            - vianočný punč

            - detské tvorenie - zdobenie medovníkov, výroba vianočných ozdôb

            - vystúpenie detí ZŠ

            - prezentácie a predaj "hand-made" produktov

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok? - ĎAKUJEME!

          • Potešme i tieto Vianoce seniorov po celom Slovensku darčekom, ktorý zahreje pri srdci Vás aj ich! Naplňte krabicu od topánok maličkosťami, ktoré potešia osamelých seniorov. Často je to jediný darček, ktorý dostanú, preto do krabice nezabudnite vložiť aj kúsok svojho srdca!

            Naša škola sa i tento rok zapája do tohto projektu. Zabalené darčeky podľa pokynov uvedených tu, môžete priniesť triednym učiteľom do 5.12.2022.

            Všetkým štedrým darcom  ĎAKUJEME!

            Darčeky sme odovzdali koordinátorovi projektu, ktorý ich ďalej prináša  starenkám a starčekom...

          • Divadelné predstavenie LUSKÁČIK v Nitre

          • Svetoznámy príbeh Luskáčik z pera E. A. Hoffmanna, ktorý je vo svete často uvádzaný napríklad vo forme baletu, dostáva tentoraz bábkovú podobu. Luskáčik je prvou spoluprácou bulharskej  režisérky Biserky Kolevskej so Starým divadlom v Nitre. Deti aj dospelí tak opäť raz majú príležitosť pocítiť silu rozprávok, v ktorých dobro zaslúžene víťazí.

            Toto predstavenie spríjemnilo posledný novembrový deň žiakom z 5.A a 6.A triedy .

        • Pasovanie prvákov
          • Pasovanie prvákov

          • V školskom živote sú chvíle, ktoré sú nezabudnuteľné. Pre prváčikov je to určite prvý deň v škole a  tradičné Pasovanie za prváka.

            Dňa 07.11.2022 nastal ten slávnostný deň  v školskej jedálni za prítomnosti rodičov, starých rodičov, triednych učiteliek prvákov a vychovávateliek. Na tento deň sa svedomito pripravovali. Od septembra sa už mnohému naučili. 

            Svoj sľub prváka  zložili pani riaditeľke, kráľovi s kráľovnou, šašovi a čarodejniciam školského kráľovstva. Pani riaditeľka A. Pániková sa prváčikom prihovorila, prijala ich do školy za prvákov  pasovala ich mečom. Kráľ udelil každému prváčikovi medailu a kráľovná odovzdala diplomom spolu s balíčkom prekvapení. Prváci  sa po malom občerstvení zabavili na parkete.  Poďakovanie patrí  všetkým, ktorí prispeli k organizácii podujatia.

            Všetkým našim žiačikom prajeme veľa úspechov, odhodlania a trpezlivosti pri zvládnutí školských povinností. Všetci si želáme, aby chodili do školy s úsmevom a radosťou zo svojich úspechov.

            Rada rodičov

          • Regionálna výchova

          • Žiaci 9.A triedy v rámci regionálnych dejín spoznávali  pamiatky obce Veľké Ripňany. Vyhľadali informácie v obci na informačných tabuliach a v komunitnom centre. Na hodinách dejepisu informácie spracovali a vytvorili pekné brožúry o histórii a pamiatkach obce. 

        • Olympiáda zo slovenského jazyka - okresné kolo
          • Olympiáda zo slovenského jazyka - okresné kolo

          • Dňa 10.11.2022 sa uskutočnilo v ZŠ Gogoľova v Topoľčanoch okresné kolo Olympiády zo SJL. Súťažili žiaci 8. a 9.ročníkov. 

            Našu školu reprezentovala Timea Balážiková, žiačka 8.B triedy. V silnej konkurencii škôl z okresu Topoľčany sa Timea umiestnila na 1.mieste, čím si zabezpečila postup do krajského kola, ktoré sa uskutoční v Nitre. Srdečne blahoželáme a želáme veľa úspechov v krajskom kole.

            Ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy.

             

                                                                                            E.Bartová, vyuč. SJL

             

        • ZBER PAPIERA - žiaci poďte súťažiť :)
          • ZBER PAPIERA - žiaci poďte súťažiť :)

          • V dňoch 14.11. - 21.11.2022 škola bude uskutočňovať zber papiera. Môžete priniesť noviny, časopisy, papier, letáky, skartovaný papier. Do kontajnera sa bude vhadzovať papier bez špagátu, bez igelitových vriec.

            Škola vyhlasuje súťaž : Kto odovzdá najviac papiera?

            1. miesto : Bicykel

            2. miesto : Tablet

            3. miesto : Multifunkčná tlačiaren 3v1

            Súťaže sa môžu zúčastniť žiaci ZŠ s MŠ Veľké Ripňany.

            A. Pániková, RŠ

        • Revitalizácia učebne prírodných vied pre podporu zážitkového učenia.
          • Revitalizácia učebne prírodných vied pre podporu zážitkového učenia.

          • Naša škola získala projekt na podporu vzdelávania z Nadácie Pontis v hodnote 2.997,- €. Projekt bol zameraný na revitalizáciu prírodovednej učebne, ktorú sme zmodernizovali a vybavili novým zariadením. Cieľom projektu je zatraktívniť vyučovací proces prírodných vied prebiehajúci v tejto učebni inovatívnymi formami vyučovania. Chceme žiakov viesť k bádaniu, rozvoju kritického myslenia  hlavne formou zážitkového učenia,  motivovať  k väčšiemu záujmu a tým dosiahnuť zlepšenie vyučovacích výsledkov.   Učebňa slúži všetkým žiakom našej školy na vyučovanie prírodných vied. Zakúpené pomôcky využijú žiaci viacerých generácii.

            Pri revitalizácii učebne spolupracovala aj Rada rodičov pri ZŠ s MŠ Veľké Ripňany, ktorá nám poskytla  spoluúčasť v hodnote 2.300.-€ a dobrovoľnícku prácu.  

            Zároveň chceme poďakovať p. Ing. Marcelovi Jurczakovi, ktorý nás podporil a odporučil v rámci zamestnaneckého programu firmy Bekaert Hlohovec.

             

        • BIELA PASTELKA 23.9.2022 + vyhodnotenie
          • BIELA PASTELKA 23.9.2022 + vyhodnotenie

          • Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku.

            Darujte tomuto projektu minimálne 1 euro a získajte bielu pastelku ako prejav vďaky. 

            Za akúkoľvek podporu od vás ďakujeme.

            Vyhodnotenie: Zapojili  sme sa do projektu Biela pastelka tak ako každý rok. Opäť  sa vyzbierala krásna suma - 192,23 €, ktorou sme prispeli do zbierky.

            Všetkým, ktorí prispeli, patri veľké ĎAKUJEME.

          • OŽZ - účelové cvičenie

          • Dňa 23.9.2022 našiá žiaci 2.stupňa absolvovali Účelové cvičenie v teréne. V rámci zložky - Civilná ochrana mali ukúžku mladých hasičov - žiakov našej školy.

        • Začiatok školského roka 2022/2023
          • Začiatok školského roka 2022/2023

          • Vážení rodičia, kolegovia, milí žiaci

            školský rok začíname 5. septembra 2022 o 8,00 hod. na asfaltovom ihrisku základnej školy slávnostným otvorením. Po otvorení školského roka sa žiaci presunú do svojich tried, aby obdržali pokyny na ďalšie dni. V škole sa zdržia maximálne do 9,00 hod.

            Činnosť jednotlivých organizačných zložiek:

            • materská škola od 5. septembra 2022, všetky tri triedy - celodenná prevádzka
            • stravovanie v školskej jedálni -  pre deti MŠ od 5. septembra 2022, pre žiakov ZŠ od 6. septembra 2022,
            • školský klub detí od 6. septembra 2022.

            Prvý týždeň od 6.9. - 9.9. žiaci prvých ročníkov každý deň štyri vyučovacie hodiny - adaptačný týždeň.

            Žiaci 1. stupňa 6.9. končia 4. vyučovacou hodinou (triednicka hodina)

            Žiaci 2. stupňa 6.9. končia 5. vyučovacou hodinou (triednicka hodina)

            ! Zmena v organizácii vyučovania : 

            1. hodina : 7,30 - 8,15

            2. hodina : 8,20 - 9,05

            3. hodina : 9,20 - 10,05

            4. hodina : 10,10 - 10,55

            5. hodina : 11,00 - 11,45

            6. hodina : 11,50 - 12,35

            obedňajšia prestávka : 12,35 - 13,05

            7. hodina : 13,05 - 13,50

            8. hodina : 13,55 - 14,40

            Žiaci musia byť najneskôr 7,20 vo svojich triedach.

            Pokyny k fungovaniu škôl a školských zariadení  spracované v súlade s dokumentom „Zelená otvoreným školám“  vydaným MŠVVaŠ SR

            Bezpríznakovosť

            Rodič predkladá pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy a školského zariadenia v trvaní 5 a viac po sebe nasledujúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa/žiaka. Vyhlásenie môže rodič zaslať prostredníctvom edupage, alebo si ho môže stiahnuť zo stránky školy:

            Vyhlasenie_o_bezpriznakovosti.pdf

            Ranný filter

            Materská škola povinne vykonáva ranný filter podľa § 24 ods. 9 písm. a), b) zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

            V prípade, že žiak pri rannom filtri prejavuje akýkoľvek príznak COVID-19, je potrebné bezodkladne informovať rodiča, aby si ho prišiel vyzdvihnúť. Do tej doby je žiak umiestnený v izolačnej miestnosti.

            Izolačná miestnosť

            Škola a školské zariadenie má zriadenú izolačnú miestnosť s priamym vetraním, ktorá slúži na umiestnenie osoby s príznakmi COVID-19 alebo iného infekčného ochorenia.

            Ospravedlnenie neprítomnosti

            Podľa rozhodnutia ministra školstva rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní/dieťa s povinným predprimárnym vzdelávaním na 7 po sebe idúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) aj z dôvodu ochorenia. 

            Pri absencii viac ako 5 (žiak)/7 (dieťa s PPV) po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí (žiak)/ (dieťa s PPV) predložiť „Potvrdenie od lekára“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení (bez obmedzenia počtu ospravedlnení počas školského roka). 

            Rodičia detí s nepovinným predprimárnym vzdelávaním „Potvrdenie od lekára“ nepredkladajú.

            Ošetrovné člena rodiny (OČR) 

            Rodič má nárok na ošetrovné (OČR), ak riaditeľ školy alebo RÚVZ rozhodol o prerušení vyučovania v triede alebo  vo viacerých triedach žiaka do 11 rokov, alebo ak žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe potvrdenia všeobecného lekára pre deti a dorast.

            Rodič môže   zažiadať o OČR priamo na webovej stránke Sociálnej poisťovne https://eformulare.socpoist.sk/sluzby/ziadosti-o-ocr. Ak rodič nechá žiaka doma na základe vlastného rozhodnutia, nárok na OČR mu nevzniká. 

            Izolácia  

            Izolácia je obmedzenie pohybu osoby, ktorá bola pozitívne testovaná na COVID-19. Izolácia trvá po dobu 5 dní, pokiaľ sa počas posledných 24 hodín izolácie nevyskytnú klinické príznaky od dátumu testovania s pozitívnym výsledkom alebo od objavenia prvých klinických príznakov ochorenia. Koniec izolácie určuje lekár len v prípade výskytu klinických príznakov. Všeobecný lekár nevydáva potvrdenie o ukončení izolácie. Po ukončení 5-dňovej izolácie je osoba povinná mať ďalších 5 dní prekryté horné dýchacie cesty respirátorom FFP2. Povinnosť nosiť respirátor sa nevzťahuje na deti do 6 rokov. Žiaci po skončení izolácie v škole a v školskom zariadení môžu použitie respirátora nahradiť rúškom. 

            Karanténa

            Karanténa je pre osobu, ktorá prišla do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na COVID-19. Úzky kontakt zostáva  v karanténe iba vtedy, ak jeho všeobecný lekár posúdi karanténu ako potrebnú a zároveň, ktorá prišla do úzkeho kontaktu s osobou, ktorá sa neskôr stala osobou pozitívnou na ochorenie, a to počas obdobia dvoch dní: 

            • pred dňom odberu vzorky biologického materiálu do skončenia izolácie alebo
            • pred objavením sa prvých klinických príznakov ochorenia u osoby do skončenia jej izolácie.

            Karanténa končí pri bezpríznakovom priebehu po 5 dňoch. V prípade výskytu klinických príznakov počas karantény rodič telefonicky alebo e-mailom kontaktuje všeobecného lekára pre deti a dorast. Ak sa  rodič nedokáže skontaktovať so všeobecným lekárom svojho dieťaťa, postupuje podľa manuálov zverejnených na webovej stránke: https://pediatridetom.sk/

            Prekrytie horných dýchacích ciest respirátorom/rúškom 

            Na základe aktuálne platnej vyhlášky ÚVZ SR dieťa/žiak ani zamestnanec školy nemusí mať v interiéri ani v exteriéri prekryté horné dýchacie cesty. 


            Všetkým prajem úspešný školský rok 2022/2023.

            S pozdravom,

            PaedDr. Andrea Pániková, riaditeľka školy


        • Edupage - nový školský rok 22/23
          • Edupage - nový školský rok 22/23

          • Riaditeľka školy oznamuje, že v Edupage je už nastavený nový školský rok 2022/23. Rodičom prišlo upozornenie na e-mail. Môžete si Edupage aktualizovať, rodičia žiakov prvých ročníkov, noví žiaci, nastaviť cez mobilnú aplikáciu.

            Prajem pekný zvyšok leta.

            A. Pániková, RŠ