• Zápis do 1. ročníka 2023/24 – podrobné informácie
          • Zápis do 1. ročníka 2023/24 – podrobné informácie

          • Zápis do 1. ročníka pre školský rok 2023/2024 sa uskutoční prezenčne v dňoch 18.4. a 19.4. 2023 od 13,00 hod. do 17,00 hod.

            Zápisu predchádza vyplnenie elektronickej prihlášky, ktorá bude dostupná na web stránke školy od 3.4. do 14.4.2023.

            Elektronická prihláška do MŠ/ZŠ 1. roč./ZŠ 2.- 9. roč. | Základná škola s materskou školou Veľké Ripňany (edupage.org)

            V prihláške vypisujte údaje aj s diakritikou, podľa rodného listu a občianskych preukazov oboch rodičov. V prípade, že máte prechodný pobyt, alebo inú korešpondenčnú adresu, uveďte ju v prihláške na príslušnom mieste.

            K prezenčnému zápisu prineste k nahliadnutiu rodný list dieťaťa, občianske preukazy.

            O prijatí na základné vzdelávanie do základnej školy rozhodne riaditeľka školy do 15. júna 2023.

            Prihlášku podpisujú obaja rodičia v škole pri prezenčnom zápise.

            Podľa § 144a zákona účinného od 1. januára 2022 sa na podaniach týkajúcich sa výchovy a vzdelávania, v ktorých sa rozhoduje v správnom konaní, teda aj na žiadosti sa vyžaduje podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa. 

            Podpis oboch zákonných zástupcov dieťaťa sa nevyžaduje, ak: 

            • jednému z rodičov bol obmedzený alebo pozastavený výkon rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, ak jeden z rodičov bol pozbavený výkonu rodičovských práv a povinností vo veciach výchovy a vzdelávania dieťaťa, alebo ak spôsobilosť jedného z rodičov na právne úkony bola obmedzená (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad neoverenou kópiou rozhodnutia súdu),
            • jeden z rodičov nie je schopný zo zdravotných dôvodov podpísať sa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad potvrdením od všeobecného lekára zákonného zástupcu, ktoré nie je schopný sa podpísať)  alebo
            • vec neznesie odklad, zadováženie súhlasu druhého rodiča je spojené s ťažko prekonateľnou prekážkou a je to v najlepšom záujme dieťaťa (spôsob preukázania uvedenej skutočnosti ani doklad, ktorým sa táto skutočnosť preukazuje, školský zákon neustanovuje, túto skutočnosť je možné preukázať napríklad čestným vyhlásením podľa prílohy č. 1).   

            CV_Priloha_1.docx

            Podpisy zákonných zástupcov a doručovanie rozhodnutia (informácia v prípade, že sa zápisu zúčastní s dieťaťom iba jeden rodič):

            Na prihláške postačuje podpis  len jedného zákonného zástupcu, ak sa zákonní zástupcovia dohodli, že prihlášku podpisuje iba jeden zákonný zástupca, a ak o tejto skutočnosti doručia riaditeľovi školy písomné vyhlásenie (príloha č. 2).

            CV_Priloha_2.docx

            Rozhodnutie o prijatí sa doručí obom zákonným zástupcom dieťaťa. Ak sa tak dohodnú zákonní zástupcovia, rozhodnutie možno doručiť len jednému z nich. Túto vzájomnú dohodu deklarujú zákonní zástupcovia písomným vyhlásením podľa § 144a ods. 4 školského zákona, ktoré doručia riaditeľovi základnej školy (príloha č. 2). 

            Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, nepovažuje sa to za nedostatok podania. Ak je v prihláške uvedená doručovacia adresa len jedného zákonného zástupcu, riaditeľ základnej školy nie je povinný druhú doručovaciu adresu zisťovať a rozhodnutie sa doručuje len na známu doručovaciu adresu. Ak majú obaja zákonní zástupcovia rôznu doručovaciu adresu, rozhodnutie sa doručuje každému zákonnému zástupcovi osobitne.

            Pozn.: Tieto informácie sú spracované v súlade s dokumentom MŠVVaŠ SR : Usmernenie k prijímaniu detí na vzdelávanie v základnej škole  na školský rok 2023/2024

            https://www.minedu.sk/data/att/25834.pdf

            Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa  dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť.

            Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosahuje školskú spôsobilosť, riaditeľ materskej školy rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe:

            - písomného súhlasu príslušného zariadenia poradenstva a prevencie,

            - písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a

            - informovaného súhlasu zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia najneskôr do 30.6.2023.

            Ak zákonný zástupca uvažuje o tom, že jeho dieťa bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania je povinný o tejto skutočnosti informovať aj riaditeľa základnej školy, do ktorej dieťa zapísal. Do prihlášky, do poznámky uveďte : žiadam o predĺženie PPV.

            Na základné vzdelávanie možno výnimočne prijať aj dieťa, ktoré nedovŕši šiesty rok veku a absolvovalo povinné predprimárne vzdelávanie, a to vždy po súhlasnom vyjadrení príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasnom vyjadrení všeobecného lekára pre deti a dorast. Plnenie povinného predprimárneho vzdelávania  v materskej škole zákonný zástupca preukazuje „potvrdením“ príslušnej materskej školy.

             

            15 vecí, ktoré má dieťa zvládnuť, kým pôjde do školy. 

            Pred_nastupom_do_skoly.docx

             

            S pozdravom,

            Andrea Pániková, riaditeľka školy

          • Exkurzia COSMOS Bratislava

          • 22.marca si piataci, šiestaci a niektorí siedmaci rýchlosťou svetla prezreli  výstavu Cosmos Discovery, ktorá mapuje pilotované lety do vesmíru od ich počiatkov až po súčasné aj plánované misie. Výstava vznikla v spolupráci s NASA a svetovými, českými i slovenskými odborníkmi. Dobývanie vesmíru je hnacím motorom technologického pokroku ľudstva.  Možno raz aj  niekto z nich  sa bude  danou problematikou  zaoberať...

          • Plavecký výcvik

          •  V týždni od 27.3. do 31.3.2023 žiaci 3. a 4. ročníka absolvujú plavecký výcvik na plavárni v Topoľčanoch. 

          • Biblická olympiáda - dekanátne kolo

          • Nový úspech našej školy:

            Dňa 29.3.2023 sa družstvo našich žiakov - Aneta Chrastová, Sebastián Vlasák, Dominika Ondrušková zúčastnili Biblickej olympiády. Dekanátne kolo sa konalo v Bojnej a žiaci získali  2.miesto.

            Súťaž: Biblická olympiáda


             

          • Dotácia na obedy od 1.5.2023

          • S účinnosťou od 01.05.2023 v zmysle § 4 ods. 3 písm. a) zákona č. 544/2010 Z. z. o dotáciách v pôsobnosti Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR v znení neskorších predpisov, je možné dotáciu na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa (ďalej len „dotácia na stravu“) poskytnúť na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník materskej školy (ďalej len „MŠ“) alebo základnú školu (ďalej len „ZŠ“),
            ak rodič dieťaťa  alebo fyzická osoba, ktorej je dieťa zverené do starostlivosti rozhodnutím súdu, písomne požiada o poskytnutie dotácie na stravu.

            Dotácia na  stravu sa od 01.05.2023 bude poskytovať v sume:

            • 1,40 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo výchovno-vzdelávacej činnosti v poslednom ročníku MŠ[1] odobralo obed,
            • 2,10 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na prvom stupni a odobralo obed,
            • 2,30 eur za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo vyučovania v ZŠ na druhom stupni a odobralo obed.

            V súvislosti s poskytovaním dotácie na stravu si Vás dovoľujeme tiež informovať, že:

            • za vyučovanie v ZŠ sa považuje aj individuálne vzdelávanie bez pravidelnej účasti na vzdelávaní v ZŠ, pričom dotáciu na stravu je možné poskytnúť len v prípade, ak obed pre dieťa bude odobratý v školskej jedálni,  
            • dotáciu na stravu je možné poskytnúť na dieťa aj v prípade, ak sa dieťa nestravuje v zariadení školského stravovania z dôvodu, že zdravotný stav dieťaťa podľa posúdenia ošetrujúceho lekára– špecialistu (napr. gastroenterológ, diabetológ, imunológ, alergológ a pod.) vyžaduje osobitné stravovanie a zariadenie školského stravovania nevie zabezpečiť takéto jedlo. Podmienkou však je, že o stravovanie v školskej jedálni požiadate a Vaše dieťa bude  zaradené do zoznamu stravníkov s tým, že školská jedáleň nevie zabezpečiť diétnu stravu (dieťa si diétnu stravu prinesie na konzumáciu v rámci obeda do MŠ alebo ZŠ).

            Ak Vaše dieťa navštevuje ZŠ alebo posledný ročník MŠ a máte záujem od 01.05.2023 o poskytovanie dotácie na stravu na Vaše dieťa, je nevyhnutné požiadať o dotáciu na stravu formou návratky, ktorú Vaše dieťa obdrží od triedneho učiteľa a  ktorú žiadame doručiť zariadeniu školského stravovania (vedúcej školskej jedálne), a to najneskôr v termíne do: 05.04.2023.   

            Ak nedoručíte túto návratku zariadeniu školského stravovania v stanovenom termíne, na  dieťa nebude možné poskytovať dotáciu na stravu, až kým v priebehu školského polroka o dotáciu na stravu nepožiadate. Žiadosť o poskytnutie dotácie na stravu je možné odvolať. 

            Dôležité : Je nevyhnutné dbať na dôslednosť odhlasovania dieťaťa z obedov v prípade, že nie je v škole. Rodič inak musí hradiť plnú sumu.

            V prípade, že sa Vaše dieťa v školskej jedálni nestravuje, je zároveň potrebné požiadať, aby dieťa bolo zaradené do zoznamu stravníkov (rodič vypíše zápisný lístok stravníka u vedúcej ŠJ)

             

            [1] Deťom v MŠ, ktoré nenavštevujú posledný ročník sa bude dotácia na stravu od 01.05.2023 poskytovať za rovnakých podmienok, ako doteraz, t.j. ak ide o dieťa, ktoré žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima.

            Ing. T. Hubinská, vedúca ŠJ

          • DEŇ VODY 2023

          • Dňa 22.3 sme si pripomuli významný ekologický deň. Žiaci prvého stupňa a 5.A na ENV vytvárali rôzne práce na tému Voda. Dňa 24.3. žiačky 9.A prečítali rohlasovú reláciu na tému " Zrýchlenie zmeny" a pripravili aktivity pre menších žiakov: kvízy, pokus a súťaže, ktoré ich veľmi zaujali. Ďakujeme a tešíme sa na budúci rok

            Mgr. Bibiána Mráziková Bujnová

          • Návšteva knižnice

          • Dňa 23.03.2023 sme sa zúčastnili exkurzie v obecnej knižnici pri príležitosti,, Marec - Mesiac knihy " so žiakmi 2.A triedy. Pani knihovníčka nám predstavila knižnicu, ukázala nám niektoré z kníh, ktoré sú vhodné pre žiakov prvého stupňa, prečítala nám krátku rozprávku, pripravila tajničku a na záver sa so žiakmi rozlúčila aj sladkou odmenou (lízankou).

            Triedna pani učiteľka : Mgr. Magdaléna HubinskáPedagogický asistent: Mgr. Zuzana Mokrá

          • Výchovný koncert

          • Dňa 21.3.2023 medzi nás zavítali hudobníci z umeleckej agentúry AmOs. Pre žiakov 1. stupňa si pripravili hudobno - vzdelávací program "CESTA ŽIVOTOM". Program bol zameraný na viaceré aspekty, ktoré formujú mladú osobnosť, názory a zdravú životosprávu. Program sa dotýkal tém, ako napr. význam a dôležitosť štúdia, výber školy, rozvoj schopností, zdravý životný štýl, šport, zdravá výživa, ale aj úcta k učiteľom a starším ľuďom, slušné správanie a dôležitosť priateľských vzťahov.

            Pre žiakov 2.stupňa predstavili hudobno-vzdelávací, socio-patologický program "LABYRINT" - zameraný na viaceré negatívne stránky života a nástrahy, s ktorými sa žiaci stretávajú. Poukazovali na rôzne formy násilného správania a intolerancie, ako rasizmus a šikanovanie; pozitíva, aj negatíva internetu a chatovania, internetová zoznamka, sociálne siete, ako aj závislosti na automatoch, počítačoch a mobilných telefónoch, fajčení, alkohole a omamných látkach.

          • Marec mesiac knihy v MŠ

          • V tomto mesiaci sa vybrali deti z MŠ do Obecnej knižnice, kde sa zoznamovali s knihami. Hoci  ešte nevedia čítať, knihy ich zaujali, niektoré si aj prelistovali  a pritom si vypočuli  krátky výklad p. knihovníčky. V knižnici sa im veľmi páčilo. Veríme, že sa z nich stanú aktívni čitatelia a budú často navštevovať knižnice.

          • Doktor Faust

          • Dňa 16.3.2023 žiaci 7.a 8.ročníka navštívili Staré Divadlo Karola Spišáka v Nitre. Videli sme inscenáciu Doktor Faust, ktorá ponúkla nadčasový obraz človeka túžiaceho po " bohatstve, poznaní a sláve". 70 minút hereckých výkonov sa nám páčilo a na záver sme hercov ocenili potleskom.

            Mgr. Mazáková a Mgr. Mráziková Bujnová

          • Darujte nám 2% zo zaplatenej dane

          • Milí rodičia,

            podporte našu školu a pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane!

            tlačivo  - zs_ms_ripnany(1).pdf​​​​​​​

            Stiahnite si a vyplňte Tlačivo, v ktorom sú už vyplnené údaje o prijímateľovi.

            Obe tieto tlačivá (Vyhlásenie spolu s Potvrdením), doručte: k nám do školy do 24. apríla 2023 alebo do 30. apríla 2023 na daňový úrad podľa Vášho bydliska.

            ​​​​​​​ĎAKUJEME!!!

          • Bábkové divadlo v MŠ

          • Dňa 27.2.2023 deti v materskej škole sa zúčastnili divadelného predstavenia O pyšnej Dorotke, ktoré im predviedlo bábkové divadlo Lienka.

          • Hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella

          • 9.3.2023 podnikli žiaci 4.A, 4.B a časť žiakov 5.A prírodovedno-vlastivednú exkurziu do Žiaru nad Hronom. Výprava za hviezdami a planétami sa žiakom páčila. Na chvíľu sa ocitli vo vesmírnom priestore, dozvedeli sa zaujímavé informácie o hviezdach a hviezdnej oblohe, na záver tvorili množstvo zaujímavých otázok. Po ceste sme si všímali zaujímavosti okolia. Domov sme si okrem suvenírov priniesli krásny zážitok.

            p.uč. Oravcová, Šurkalová, Demčáková

          • Lyžiarsky výcvik - Janovky

          • Dnes 13.2.2023 žiaci 8. ročníka vycestovali na Oravu do Habovky. Popoludní sa stihli zoznámiť s lyžiarskym strediskom Janovky.

            1.deň- spoločný nástup zvládli na výbornú. Veríme, že  ďalšie dni  sa z nich stanú lyžiari.

            Prajeme im príjemnú lyžovačku!

            2.deň - učíme sa lyžovať

            3.deň

          • Valentín na škole

          • 14.2. - Deň sv. Valentína. V tento deň od rána vo vestibule bola umiestnená veľká schránka kde žiaci mali možnosť vhodiť "valentínku" pre kamaráta/ kamarátku, obdivovateľa/ obdivovateľku, či niekoho koho chcú potešiť. O túto poštu bol veľký záujem. Žiačky 9.A triedy, lista roztriedili a poroznášali do tried.

            Tešíme sa o rok.

          • Model sopky

          • Žiaci 5.A triedy na hodinách geografie a environmentálnej výchovy vymodelovali model sopky a následne predviedli činnosť sopky.

          • KARNEVAL

          • V stredu 8. 02. 2023 sa konal v šk.jedálni deťmi tak dlho očakávaný karneval. Všetky deti našej školy sa premenili na masky upírov, spidermanov, princezné, anjelikov, zvieratká, víly, kvietky ... V pekne vyzdobenej jedálni sa deti cítili ako v rozprávke. Chceme poďakovať žiačkam 9.A a pani asistentkám za výzdobu. Masky sa predstavili, zatancovali si, za čo získali sladkú odmenu a najkrajšie masky karnevalu ohodnotila porota. O dobrý zvuk a piesne na tancovanie sa postaral p.uč. Holienčin.  Pri veselej hudbe sa všetci dobre zabavili. Poďakovanie patrí rodičom, ktorí sa postarali o vkusné a nápadité masky pre deti. Ďalej učiteľom za pomoc a spoluprácu. 

            Ďakujeme všetkým sponzorom za vecné dary do tomboly:

            1. Reštaurácia TRIÁDA

            2. Firma TOJASED

            3. Lekáreň KAMILKA

            4. p. Mikulášová, Veľké Ripňany

            5. Mäsiarstvo LUKAČOVIČ

            6. Reštaurácia sv. FLORIÁN

            7. Potraviny Stanislava FICOVÁ

            8. Rada rodičov pri ZŠ s MŠ Veľké Ripňany

            9. Potraviny Daniela Štetková

            10. MAZÁK KOVO- rozličný tovar

            11. Predajňa rozlič.tovaru - Vladimír SLÁŽIK

            12. Školská jedáleň pri ZŠ s MŠ

            13. Vinotéka u BARETKU

            14. Záhradnícke potreby - p.BABULICOVÁ

            15. Firma KOVO RYBANSKÝ

            16. ZŠ s MŠ Veľké Ripňany

            Tešíme sa na najbližšiu spoločnú akciu.

          • Deň finančnej gramotnosti

          •  Na našej škole sme sa 31.1.2023 rozhodli zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov 1. a 2. stupňa. V každom ročníku žiaci s pani učiteľkami sa ponorili do sféry financií a rôznymi zábavnymi formami sa oboznamovali o dôležitosti financií v praxi. Žiaci 1. ročníka si vytvárali "ripňanské bankovky = RIPINY" podľa svojej vlastnej fantázie. Starší žiaci boli informovaní o kreditných a debetných kartách, rôznych typoch úverov a ich rizikách, ale aj iných dôležitých pojmoch v oblasti financovania našich domácnosti. Spoločne si vytvárali mesačný finančný program atď.

          • Dejepisná olympiáda- okresné kolo

          • Dňa 8.2.2023 sa uskutočnilo okresné kolo Dejepisnej olympiády v Topoľčanoch na ZŠ Gogoľova. Z našej školy sa zúčastnili 2 žiaci v kategógii E - Vanesa Dvoranová a Jakub Vaško. Jakub sa umiestnil na stupni víťazov- získal II. miesto. Gratulujeme a prajeme veľa úspechov na krajskom kole.

             

            Mráziková Bujnová Bibiána