• ODHALENIE PAMÄTNÍKA OBETIAM II. SVETOVEJ VOJNY
          • ODHALENIE PAMÄTNÍKA OBETIAM II. SVETOVEJ VOJNY

          • Dejiny ľudstva sú plné tragických udalostí, vojnových konfliktov a genocíd. Druhá svetová vojna zasiahla aj našu obec a bola tragédiou pre niekoľko jej občanov. Sto občanov bolo odvlečených do koncentračných táborov a z nich prežilo len osem ľudí. Prežili holokaust.

                            Dňa 7. apríla o 13,00 hod. sa v priestoroch Základnej školy Veľké Ripňany konalo slávnostné stretnutie, pri ktorom sme odhalili pamätník obetiam II. svetovej vojny a holokaustu. Toto stretnutie bolo prejavom úcty a vďaky ľuďom, ktorých nepriazeň osudu pripravila o slobodu a ľudskú dôstojnosť. Pietnym aktom odhalenia pamätníka obyvateľom obce Veľké Ripňany sme vzdávame hold, splácame náš dlh a obnovujeme historickú pamäť.

                            Stretnutia sa zúčastnili  pán Milan Belica, predseda VÚC, ktorý spolu so starostom obce Jozefom Krištofom odhalil pamätník a prihovoril sa prítomným. So svojim príhovorom vystúpil  pán Pavol Sečkár, predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a pán Peter Schwarz, zástupca Ústredného zväzu židovských obcí. Pán Peter Švorc, ktorý je autorom pamätníka nám porozprával, čo pamätník symbolizuje.

                            Žiačky základnej školy prečítali úryvok z knihy Môj komediant a ja, ktorej spisovateľkou je pani Marta Gregorová, rodáčka z Veľkých Ripnian. V knihe ide o dynamický obraz životnej dvojice, manželov, ktorých veľké dejiny a ich malí prisluhovači neraz pritisli k múru.

                            Aké je poučenie pre nás všetkých? Nezabúdajme. Nezabúdajme na túto strašnú dobu s túžbou, aby sa už nikdy nezopakovala, pretože „Kde niet poznania minulosti, nemôže byť vízia budúcnosti.“

                           

                            O pamätníku...

             

                            Pamätník, venovaný obyvateľom obce Veľké Ripňany, obetiam II. svetovej vojny, ktorí zahynuli, boli deportovaní a umučení v pracovných táboroch a koncentračných táboroch bol odhalený v piatok 7. apríla 2017, predsedom VUC Milanom Belicom a starostom obce Jozefom Krištofom, za účasti pozostalých, pamätníkov vojny a širokej verejnosti. Pamätník bol vytvorený z lipového a jaseňového dreva podľa grafického návrhu Janky Gancarčíkovej sochárom z Bojnej Petrom Švorcom. Symbolizuje dušu v podobe kameňa v spodnej časti, ruky, ktoré sa vrstvia v námahe za vzduchom v plynových komorách, čo predstavuje malý otvor v strednej časti a zopnuté ruky vypúšťajúce holubice, ktoré predstavujú symbol slobody a mieru. Kovovú konštrukciu s osadenými tehličkami zo zbúranej veľkoripnianskej synagógy vytvoril Ján Bachratý st. Pamätník je doplnený menami obetí na bielych tabuliach symbolizujúcich nevinnosť a otvorenú knihu. Vypálené keramické tehličky vytvorili Alenka Macháčová a Janka Oravcová.

             

        • DEŇ NARCISOV 2017
          • DEŇ NARCISOV 2017

          • Deň narcisov  -  Chceme pomáhať                                                                                                           

                 V piatok 7. apríla opäť celé Slovensko vyjadrilo solidárnosť s ľuďmi, ktorí trpia ťažkou chorobou akou je rakovina. Prispením do verejnej finančnej zbierky ste pomohli tým, ktorí to najviac potrebujú a zároveň ste dostali malý symbolický kvietok narcisu. Pripnutím a nosením tohto kvetu vyjadrujeme, že spolucítime s ľuďmi, ktorí trpia touto ťažkou chorobou.

                 Žiaci a žiačky zo Základnej školy Veľké Ripňany sa podieľali na verejnej finančnej zbierke. Verejná zbierka sa  uskutočnila v obciach  Biskupová,  Malé Ripňany,  Merašice, Lužany, Veľké Ripňany, Behynce a v ZŠ Veľké Ripňany. Vyzbierané peniaze boli zaslané na účet Ligy proti rakovine, Brestová  6 Bratislava. Fotografie nájdete vo fotoalbume.

            Ďakujeme  Vám v mene nadácie Liga proti rakovine.

            Výsledok finančnej zbierky:

            ZŠ s MŠ Veľké Ripňany      155,76       €

            obec Veľké Ripňany           757,64       €

            obec Behynce                    128,65       €               

            obec Biskupová                    72,30      €      

            obec Malé Ripňany             312.08      € 

            obec Merašice                    195,54      €

            obec Lužany                         85,88      €

             

            Spolu  :                             1707,85      €

        • HVIEZDOSLAVOV  KUBÍN  2017
          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN 2017

          • V Tribečskom osvetovom stredisku v Topoľčanoch sa dňa 23.3.2017 uskutočnilo obvodné kolo súťaže v prednese poézie a prózy. V obvodnom kole súťažili žiaci týchto škôl : ZŠ sv. Don Bosca, ZUŠ L. Mokrého, ZŠ Ludanice, ZŠ Prašice, ZŠ Horné Obdokovce, ZŠ Kovarce, ZŠ Šalgovce , ZŠ Tesáte a ZŠ s MŠ Veľké Ripňany.

            Našu školu v I. kategórii reprezentovala Michaela Frťalová, v II. kategórii Sabína Ozimáková a v III. kategórii Barbora Gallová. Žiačky Sabína Ozimáková a Barbora Gallová sa vo svojich kategóriách umiestnili na 1. mieste. Pripravovali ich p.uč.  E. Bartová a Ľ. Mazáková. Obe žiačky postupujú do okresného kola, ktoré sa bude konať 12. apríla 2017 v Koncertnej sále mestského úradu v Topoľčanoch.

            Za úspešnú reprezentáciu žiačkam ďakujeme a blahoželáme. Želáme im výbornú recitáciu aj v okresnom kole.                                                            

            Fotografie nájdete vo fotoalbume.

                                                                                                                  Ľ.M a B.G.

        • Úspešná reprezentácia školy
          • Úspešná reprezentácia školy

          • Dňa 27. marca 2017 na Spojenej katolíckej škole v Leviciach sa uskutočnil IX. ročník krajského kola "Dejepisnej olympiády". Tohto kola sa zúčastnili žiaci, ktorí sa umestnili na prvých dvoch miestach v kategórií E,D,C v okresnom kole. . V Nitrianskom kraji tak súťažilo v každej kategórií 14 žiakov a žiačok.  Našu školu reprezentovala žiačka 8. A triedy Barbora Gállová. Barbora preukázala výborné vedomosti z dejepisného učiva 8. ročníka, z monotematického celku "Storočie osvietenectva a rozumu v národných dejinách", z regionálnych dejín okresu Topoľčany a Nitrianskeho kraja. Barbora sa umiestnila na 2. mieste v kategórií D. Žiačku  pripravoval Mgr. J. Jančovič.  Barbora venovala veľa času príprave, preštudovala niekoľko publikácií a študijných materiálov. Úspech je výsledkom jej nadania, pracovitosti, zodpovednosti a ochoty reprezentovať školu. Blahoželáme. 

        • Sviatok sv. Lucie
          • Sviatok sv. Lucie

          • 13. december – je sviatok sv. Lucie, ktorý v minulosti sprevádzali bohaté zvyky, tradície a obyčaje, ktoré dnes už mnohí ani nepoznajú. Z legiend vyplýva, že svätá Lucia bola kresťankou, ale nútili ju, aby si vzala za manžela pohana, ktorému sa páčili jej krásne oči. Lucia si ich vylúpila  a poslala mu ich. V ľudových tradíciách bola Lucia najväčšou zo všetkých bosoriek. Aj preto sa s týmto dňom spájalo množstvo praktík, ktoré mali pomôcť v boji so zlými silami.

            Najznámejším zvykom na sviatok svätej Lucie je chodenie bosoriek zahalených v bielych plachtách po chalupách, ktorých úlohou bolo vyhnať z gazdovských domov a dvorov strašidlá, zlých duchov, temné sily, choroby a trápenia.

             

            Fotografie nájdete vo fotoalbume - Sviatok sv. Lucie